Hírek

Ökológiai vetítéssorozatot indít az Uránia

Fontos ökológiai kérdéseket feszegető, nyolc alkalomból álló sorozatot indít az Uránia Nemzeti Filmszínház. Az ember földje(?) című sorozat Marc Bauder Akik voltunk című  esszéfilmjének vetítésével veszi kezdetét – adta hírül az MTI.

Az Uránia tájékoztatása szerint az október végéig tartó sorozat alkotásai Verespataktól Velencéig, illetve Kenyától a Karib-tengerig a Föld különböző szegleteibe kalauzolják a nézőket, közben sorsdöntő ökológiai kérdéseket feszegetnek, és azt vizsgálják, milyen viszonyban áll az ember a földdel.

A nemzetközi, kritikailag elismert alkotások mellett három magyar film is szerepel a sorozatban, ezen filmek vetítését közönségtalálkozó követi.

Vitézy László 1982-es Vörös földje egy bauxitbánya nyitásának keserű története, amely a korabeli társadalmi visszásságokat is bemutatja valós események alapján. Kocsis Tibor 2004-es Új Eldorádója a romániai Verespatakon tervezett, környezet- és örökségromboló aranybánya nyitását követi nyomon. A harmadik magyar alkotás Radisics Milán The Art of Pollution című rövidfilmje, mely a sorozat zárónapján látható A Föld sója  (Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado) című produkció kísérőfilmjeként lesz látható.

Az ember földje(?) sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán olvasható.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com