Hírek

Október elején indul a 9. Szemrevaló Filmfesztivál

2020 októberében is megrendezik a Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivált, amely a német nyelvterület filmkultúrájából ad ízelítőt. 


Hirdetés

Budapesten október 1-je és 8-a között, Debrecenben 2-a és 5-e között, Szegeden 6-a és 9-e között, Pécsett pedig 14-e és 17-e között vetítik a fesztivál filmjeit. A járványhelyzet miatt rendhagyó módon ugyan, de közönségtalálkozókat is tartanak a vetítések után, október 5-e és 8-a között pedig Távmozin keresztül az egész ország területén elérhetők lesznek a Szemrevaló filmjei.

A fesztivál nyitófilmje Burhan Qurbani Berlin, Alexanderplatz című, mai társadalmi kérdéseket boncolgató drámája, amely az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt.

A film Alfred Döblin 1929-es regényét veszi alapul, ahogyan 1980-ban Rainer Werner Fassbinder is, aki a könyv alapján 1980-ban azonos címmel sorozatot készített. Qurbani modern feldolgozásának főszereplője, Albrecht Schuch a Lola-díjat is elnyerte alakításáért. A filmet október 1-jén 19 órakor vetítik a budapesti Művész moziban, másnap pedig a fesztivál Facebook-oldalán a rendezővel folytatott beszélgetést teszik közzé német nyelven, magyar felirattal.

Október 2-án 19 órakor Mariko Minoguchi Végzet és kezdet című filmje kerül sorra, amelyben a főhősnő, Nora szerelme hirtelen halála után megismerkedik Natannal.

A férfi titokzatos módon újra és újra felbukkan Nora életében,

és a nőnek egyre inkább az a különös érzése támad, hogy  mintha már ismerné valahonnan a férfit, de nem sejti, mi köti össze őket. A vetítés másnapján a Szemrevaló Facebook-oldalán elérhető lesz a rendezővel készült beszélgetés.

Október 3-án 19 órakor a drámák után egy vígjátékot láthatunk, amely alapjául Thomas Meyer regénye szolgált. A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című filmben a főszereplő, Motti beleszeret egy nem zsidó lányba, ami a fiú ortodox édesanyja számára felér egy tragikus csapással. Motti mégis kitart a szerelem mellett. Október 4-én a fesztivál FB-oldalán az író-forgatókönyvíró Thomas Meyerrel lesz elérhető egy beszélgetés a film kapcsán.

Zárófilmként pedig október 4-én 19 órakor lesz megtekinthető a Gipsy Queen című megrázó alkotás. A főszereplő, Ali Hamburgban él két gyermek egyedülálló édesanyjaként. Apja gyerekkorától azért edzette, hogy világbajnok bokszoló váljon belőle, és kitörhessen romániai nyomorúságos körülményei közül. A nő azonban fiatalon megszökött szerelmével, így apja kitagadta. Ali, immáron anyaként azonban ismét visszatalált a bokszhoz, ami felforgatja az ő és családja életét. Ezúttal Ali gyerekei szöknek el, ezért úgy tűnik, a nő mindent elveszít… a vetítés másnapján, 5-én 18 órakor a rendezővel, Hüseyin Tabakkal Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója beszélget a fesztivál FB-oldalán.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal nyújt betekintést a német nyelvterület filmkultúrájába a Szemrevaló Filmfesztiválon, ahol

Németországból, Ausztriából és Svájcból érkeznek és mutatkoznak be a frissen készült alkotások.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. Jegyek elővételben már kaphatók. Bővebb információ és a teljes program az esemény honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés