Hírek

Októberben érkezik Viktória!

viktoriaAz október 2-től látható Viktória – A zürichi expressz egyik szereplője Szabó Simon, akire a közönség jól emlékezhet többek között a Moszkva térből, vagy az idei év legnagyobb magyar sikeréből, a Megdönteni Hajnal Tímeát-ból. A színészkedés mellett Szabó rendez is, és tehetségéről most duplán győződhetnek meg a Viktória nézői: legfrissebb rövidje, a Fal a Viktória kísérőfilmjeként kerül a mozikba.

Bár az alkotás csak most debütál országosan hazai közönség előtt, már eddig is szép nemzetközi sikert aratott: díjat nyert a finnországi Tampere Rövidfilm Fesztiválon, így automatikusan jelölték az Európai Filmakadémia idei rövidfilm díjára.

A több száz igaz történet alapján készült, megrázó és felemelő film főhőse Viktória, a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány (Farkas Franciska). Viktória a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban. Zürichben már az első munkanapján kiderül, hogy nem minden olyan, mint egy lányregényben: szerencsejáték-függő futtatója (Nagy Zsolt) nyomorúságos körülmények között tartja, éjjel-nappal dolgoztatja és még a pénzét is elveszi. Viktória lassan összebarátkozik szobatársnőjével, a gyermeke visszaszerzéséért küzdő Blondie-val (Stefanovics Angéla), és együtt szállnak szembe sorsukkal.

Viktóriának végig kell mennie a számára kijelölt úton, hogy maga mögött hagyhassa az erőszakkal és kapzsisággal teli világot. A film témája aktuálisabb nem is lehetne: jelenleg is többszáz magyar nő dolgozik a svájci utcákon. A magyar állami finanszírozás nélkül, kizárólag svájci pénzből, de magyar forgatókönyvből készült Viktória – A zürichi expressz egy ilyen lány történetét meséli el. A címszerepben remeklő Farkas Franciskának és a  fontos szerepet játszó Pölöskey Erikának egyaránt első filmszerepe a Viktória, de partnereik tapasztalt színészek: többek között Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Fátyol Hermina, Szabó Simon, Horváth Kristóf, Pető Kata és Zsótér Sándor is feltűnik az egyszerre megható és izgalmas történetben.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com