Hírek

Közeleg a 10. Szemrevaló Filmfesztivál, nem akármilyen programmal

Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden kerül megrendezésre a 10. Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivál, 18-26-ig pedig a Művész Távmoziban, online is elérhetőek lesznek az alkotások. A fesztivál a német nyelvterület legújabb filmjeiből ad ízelítőt az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet szervezésében.

A programban 12 film szerepel, zöme díjnyertes alkotás, köztük a két Ezüst Medvével kitüntetett Én vagyok a te embered című sci-fi vígjáték, Svájc Oscar-nevezettje, a Húgocskám, valamint a Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével készült Saját lifttel a pokolba című alkotások.

A fesztivál nyitófilmje a Maria Schrader rendezte Én vagyok a te embered (Ich bin Dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjáték, mely Alma (Maren Eggert) és Tom (Dan Stevens), a humanoid robot egymásra hangolódásáról szól és hol szórakoztató, hol elgondolkodtató módon feszegeti az örök kérdést: mi tesz bennünket emberré? És miért is olyan fontos a kapcsolatokban az emberség? Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert.

Daniel Brühl (Good bye, Lenin!) rendezői bemutatkozása, A saját lifttel a pokolba (Nebenan) forgatókönyvét Daniel Kehlmann írta Brühl ötlete alapján.

A tragikomikus lélektani filmben két férfi (Daniel Brühl, Peter Kurth) egyre feszültebbé váló kocsmai beszélgetése végül sorsfordítónak bizonyul.  Az Erich Kästner regényén alapuló Fabian – A vég kezdete (Fabian oder der Gang vor die Hunde) az 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik. Fabian kispénzű reklámszövegíró, éjszakáit kétes hírű intézményekben tölti. Egy nap találkozik Corneliával, akinek sikerül megrendítenie a fiatalember alapvető cinizmusát.

Christian Petzold a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmje szintén a műsor egyik kiemelt darabja, főszereplője, Paula Beer Ezüst Medve-díjat, emellett tavaly FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott.

A 2021-es Osztrák Filmdíjon több elismerést is nyert Hochwald megrendítő alkotás gyászról, bezártságról, kirekesztésről, míg a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül lenyűgöző thriller a paranoiáról és az identitásról.

Fekete, szürreális alkotás a műfaji filmek felhangjaival és sajátos humorral.

Az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című filmben Fuchs tanítani kezd egy börtöniskolában, ahol az egyik elítélt lány magánzárkába kerül. Fuchs fokozatosan elnyeri az introvertált lány bizalmát, de közben a saját múltjából is felszínre törnek a traumái. Ugyanezen a fesztiválon közönségdíjat nyert a Dear Future Children című dokumentumfilm, mely három fiatal aktivista lányt mutat be, akik a frontvonalon harcolnak Chilében, Hong Kongban és Ugandában egy igazságosabb társadalomért.

Az Arthur & Claire című osztrák tragikomédiában a halálos beteg Arthur (Josef Hader) Amszterdamba megy, hogy saját akaratából búcsúzzon el az élettől, ám a szállodában egy fiatal holland nő túl nagy zajt csap a szomszédban. Végül együtt járják be az éjszakai Amszterdamot. A film az élet súlyos kérdéseit a fekete humor és az irónia szűrőjén át láttatja.

A Lány a Tűparkból (Platzspitzbaby) című filmben, miután a dílerek és drogosok hírhedt találkozóhelyét Zürichben felszámolják, a tizenegy éves Mia és édesanyja vidékre költözik. Édesanyja függősége miatt Mia gyakran fantáziavilágba menekül, és egy gyermekbanda tagja lesz, amely lassan pótcsaládjává válik. Sarah Spale játékát az idei Svájci filmdíjon a legjobb színésznőnek járó díjjal méltatták.

Svájc idei Oscar-nevezettjében, a többszörösen díjnyertes Húgocskám (Schwesterlein) című drámában Lisa elhanyagolja munkáját és családját, hogy önfeláldozóan gondoskodjon beteg ikertestvéréről, Svenről. Mindkettejük lételeme a színház, úgy érzik, nem élhetnek a színpad és egymás nélkül. Az Irány Moszkva! (Moskau Einfach) című svájci film történelmi pillanatkép, vígjáték, finom romantika és színházi szatíra is egyben.

Október 7-17. között a Művész moziban, majd október 9-étől 13-áig Debrecenben, október 20-24. között Pécsett, október 25-29. között pedig Szegeden vetítik majd a filmeket. További információk a honlapon és Facebook-on találhatók.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés