Hírek

Októberben jön az oroszok saját Csernobil-sorozata

Csernobil HBO minisorozat

Míg a világ nagy része ünnepli az HBO egyik legújabb minisorozatát, addig az oroszok nem annyira boldogok a Csernobil láttán. Olyanannyira nem, hogy állítólag már hónapok óta készül a saját verziójuk, amely októberben bemutatásra is kerül. És hogy ki tehet a nukleáris katasztrófáról? Hát a CIA!

Ha nem is hibátlanul, de az HBO elhozta az évtized egyik legfontosabb alkotását, amely végre a hétköznapi embereknek is – főleg a félteke nyugati részén – kicsit tisztábbá tette, ne adj isten, elsőként hívta fel a figyelmet a valaha történt (egyik) legkomolyabb nukleáris katasztrófára. És bár a sorozat tagadhatatlanul amerikai, apróbb klisékkel és olykor hollywoodi patetikussággal megfűszerezve dolgozik, hihetetlen erővel mondja el azoknak a történetét, akik hónapokon át az életüket, de legalábbis az élethosszukat feláldozva küzdöttek azért, hogy a baj ne legyen még nagyobb. Mindezt meglepően kevés – sok hollywoodi produkcióra jellemző – orosz-ellenességgel.

A Csernobil tényleg megpróbál a tényekre hagyatkozni, és csak a cselekmény gördülékenysége és a befogadói azonosulás növelését segítendő tesz fikciós szálakat a sorozatba. Nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt hetekben a mozgóképes világ nagy része a sorozat bűvöletében él, rajongók milliói és a szakma is csak dicsérni tudja az HBO ötrészes minisorozatát. Egészen annyira, hogy a mű jelenleg a legjobban értékelt a sorozat az IMDb-n.

Hiába azonban a mérsékelt objektivitás, az oroszok több forrás szerint is már a sorozat hírére elkezdték gyártani a saját változatukat. Az pedig egy dolog, hogy szerintük van mit kijavítani az alkotásban, de egyes lapok szerint, mint a BGR, az egész robbanást egy beszivárgott CIA-ügynökre kenné az orosz verzió.

A produkció ráadásul töretlenül készül, októberben már be is mutatják. A készítők szerint számtalan kutató van, akik szerint teljesen hiteles feltevés, hogy egy a CIA által foglalkoztatott Alexej Muradov nevű kém a felelős a történtekért.

Mindezzel együtt egyébként az orosz lakosság azon része, akikhez eljutott a sorozat online kifejezetten szerették és nagyra tartották az HBO munkáját. A Csernobil 5., befejező részét egyébként most vetítette a csatorna világszerte. Ha valaki nem látta volna még, itt az ideje.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com