Hírek

Olasz Filmfesztivál 2017: Legendás rendezők és a való élet problémái töltik meg a programot

Fortunata

Tizenkét friss olasz filmet mutat be november 6. és 16. között Budapesten és Szegeden a 15. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.

A mustra a hagyományokhoz híven ezúttal is az olasz filmművészet legfrissebb terméséből nyújt válogatást a budapesti Puskin moziban és Tabán artmoziban, valamint a szegedi Belvárosi moziban – mondta el a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója.

Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. képviselője szerint a MittelCinemaFest mindig nagy sikerrel irányítja a közönség figyelmét az általuk forgalmazott olasz filmekre. Böszörményi kiemelte a MittelCinemaFest idei nyitófilmjének választott Fortunatát, amely a cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt, a címszereplő Yasmine Trinca alakításával pedig a legjobb női szereplőnek járó díjat is elnyerte. Sergio Castellitto filmjét premier előtt vetítik hétfőn a Puskin moziban, január 25-étől kerül majd magyarországi forgalmazásba.

Giovanni Cataluccio és Michele Sita, a fesztivál szervezői hozzáfűzték: a MittelCinemaFest idén is széles merítést kínál a mai olasz filmművészetből, elsőfilmes rendezőktől olyan befutott alkotókon át, mint Sergio Castellitto vagy Vincenzo Marra, az olyan rendezőóriásokig, mint Nanni Moretti vagy a Taviani fivérek.

Számos olyan film szerepel a válogatásban, amelynek alkotói a valódi élet vászonra vitelét tűzték ki célul, folytatva az olasz filmművészet neorealista hagyományait – jegyezték meg.

A Ciambra például egy calabriai külvárosi roma közösség, a bevándorlók és a calabriai bűnszervezetek világába kínál betekintést. A Gatta Cenerentola (Nápolyi Hamupipőke) animációs filmként dolgozza fel a középkori olasz mesét, mai nápolyi környezetbe helyezve azt. Szintén rendhagyó módon, sok zenével mutat be egy nápolyi alvilági történetet az Ammore e malavita (Alvilág és szerelem), Vincenzo Marra L´Equilibrio (Egyensúly) című filmjében pedig

egy egyszerű plébános száll szembe a camorrával.

A válogatásban egy történelmi film is helyet kapott: az olasz filmművészet legendás alkotópárosa, Paolo és Vittorio Taviani Beppe Fenoglio hasonló című regényét dolgozza fel Una questione privata (Személyes ügy) című filmjében, amelynek főszereplői a második világháború piemonti partizánjai.

A MittelCinemaFestnek a magyarországi vetítések után Pozsony, majd Prága, Brno és Ostrava ad otthont.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya