Hírek

MittelCinemaFest 2018: Frissen válogatva

Silvio és a többiek (fotó: Gianni Fiorito)

Idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a MittelCinemaFestet, azaz a Közép-Európai Olasz Filmfesztivált. November 6. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban nézhet friss olasz filmeket a fővárosi közönség, de a filmek közül néhány Szegedre és Debrecenbe is eljut. Ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartottak a nyitónapon a szervezők.

Az eseményre az Ifjúságot és az Oscar-díjas A nagy szépséget is jegyző Paolo Sorrentino legújabb munkája, a Silvio és a többiek levetítése után került sor. Az olasz rendező filmje egyébként december 20-án kerül a magyar mozik műsorára. A tájékoztatón felszólalt Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója, Böszörményi Gábor, a Silvio és a többieket forgalmazó Mozinet Kft. képviselője, továbbá Giovanni Cataluccio és Michele Sità, a fesztivál szervezői. Borghese véleménye szerint „az élet minden szeletét felvonultatják ezek a filmek” – utalva ezzel a fesztivál nagy és színes repertoárjára.

És valóban, a néző egyszerre válogathat életrajzi film (Silvio és a többiek), vígjáték (Off-line), történelmi film (Capri Revolution) vagy akár dokumentumfilm (A Samouni család útja) közül. Azonban nem csupán a változatos felhozatal teszi egyedivé a filmfesztivált, ugyanis sok olyan film lesz látható, amit még az olasz közönség sem láthatott – tudtuk meg Catalucciótól.

A fesztivál történetében ugyanis először fordul elő, hogy csak és kizárólag az idén megjelent, legfrissebb filmeket felvonultató válogatást lehet látni.

A bő egyhetes program kínálatát erősíteni fogják az egyes filmek készítőinek jelenlétében tartott közönségtalálkozók. November 10-én A vendég és az A férfi, aki megvette a Holdat, 11-én pedig az A tatu jóslata készítőivel adódik lehetőség a találkozásra. Az egy kortárs olasz képregény alapján elkészült A tatu jóslata mellett a 2018-as cannes-i filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat elnyerő A Samouni család útja című film is érdekes programnak ígérkezik.

Széles merítést kapunk Olaszországból, mivel nem csak a mai ember problémáival foglalkozó filmeket mutatnak be – jegyezte meg Michele Sitá. Míg a Capri Revolutionnek az első világháború kapujában álló Olaszország, addig a Dogmannek egy, a ’80-as években megjelent, a közvéleményt foglalkoztató hír szolgált alapul. A szervezők a program összeállításakor figyelembe vették a tavalyi fesztivál közönségének meglátásait, így az idei merítésben jóval több vígjáték foglal helyet, mint például az Off-line vagy a Lucia látomásai.

Az összes film eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható. A fesztivál teljes programja a iicbudapest.esteri.it oldalon érhető el.

Győri-Drahos Martin

Győri-Drahos Martin a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com