Hírek

Oliver Stone folytatást készített a JFK-hez

A JFK Revisited: Through the Looking Glass című dokumentumfilmben Oliver Stone a Kennedy-gyilkosság friss ismereteit igyekszik bemutatni.


Hirdetés

Cannes-ban több ország számára is megvásárolták Oliver Stone érkezőben lévő dokumentumfilmjét: a JFK Revisited: Through the Looking Glass (kb. „JFK újraértékelve: A tükrön túl”) egyfajta folytatás Stone egyik legismertebb filmjéhez, a JFK-hez – írja a Variety.

JFK, Oliver Stone fikciós, de őszerinte valós ismeretekre alapozó politikai drámája harminc évvel ezelőtt valósággal megbabonázta a közvéleményt és a Kennedy-gyilkosságok iránti érdeklődés (és összeesküvés-elméletek) új hullámát indította el. A film, bármit is gondolunk igazságtartalmáról, rendkívüli erejű drámai alkotás – de az tény, hogy a korszakkal és a konkrét eseményekkel foglalkozó történészek csöppet sem tartják megbízható interpretációnak. „Oliver Stone összeesküvés-elméletének hatalmas ereje van; nagyszerű film, nyomot hagy az ember gondolkodásában, nem hiába jelölték nyolc Oscarra (és nyert meg kettőt). A film egymaga új lendületet adott a JFK-gyilkosság körüli vitáknak: népszerűségének hatására 1992-ben elfogadták az ún. JFK-törvényt, új nyomozást indítottak, új tanúkat kérdeztek meg, bizonyítékokat kutattak fel, elérhetővé tettek addig titkos dokumentumokat és kimondták, hogy minden titkosítást feloldanak 2017-ig. Ami a filmet illeti: a lényege valószínűleg fikció. A közvélemény ítélőszéke nem fogadta el. De, ahogy a film végén az esküdt is megjegyzi: valaminek kellett lennie az egészben” – írtuk róla.

Az új dokumentumfilmben Stone új, a titkosítás alól csak nemrég feloldott bizonyítékokat ígér, valamint tanúvallomásokat, történészek és szakértők közreműködését; a narrátor Whoopi Goldberg és Donald Sutherland lesz.

Oliver Stone kapcsán érdemes megjegyezni, hogy erősen vonzódik az összeesküvés-elméletek, az alternatív történelmi magyarázatok, az igen erős Amerika-kritika és általában a kevéssé tudományos, viszont annál szenzációsabb álláspontok felé. Ennek ellenére kiváló rendező: legjobb műveit itt gyűjtöttük össze.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.