Hírek

Az Oscar-díjas színésznő a hollywoodi bérkülönbségekről: „Ha Oliver Colman lennék, sokkal többet keresnék”

Olivia Colman és Taraji P. Henson szerint továbbra is súlyos problémát jelentenek a Hollywoodban megfigyelhető bérkülönbségek.

Colman Oscar-díjat kapott A kedvencben, majd Emmy-díjat A koronában nyújtott alakításáért, de szintén a legjobb munkái közé tartozik a Fleabag, Az apa, Az elveszett lány, Az éjszakai szolgálat, a Broadchurch és A homár is, legutóbb pedig a Wonkában láthattuk. A színésznő mégis azt nyilatkozta a CNN műsorában, a The Amanpour Hour-ben, hogy a mai napig számottevő különbség van a női és a férfi színészek keresete között. Szerinte a tény mellett az is felháborító, hogy ezt mivel indokolják: „a férfi színészek többet kapnak, mert azt szokták mondani, hogy ők vonzzák a közönséget. Ez igazából már évtizedek óta nincs így, de még mindig szeretik a jelenséget ezzel a magyarázattal indokolni.” A műsorvezető, Christiane Amanpour ezután megkérdezte a színésznőt, van-e személyes tapasztalata. Colman erre azt felelte: „tudom, hogy ha Oliver Colmannek hívnának, sokkal többet keresnék, mint ahogy most keresek.”

Persze nem Colman az első, aki szóvá teszi, hogy nagyjából ugyanannyi játékidőért nyújtott alakításért kevesebbet keresnek nőként, mint férfi kollégáik. Ezt a diskurzust a Sony 10 évvel ezelőtti e-mail-szivárogtatása váltotta ki elsőízben. Ekkor Jennifer Lawrence-ről és Amy Adams-ről derült ki, hogy jóval kevesebbet kerestek az Amerikai botrányban való munkájukért, mint a férfi színészek.

Tavaly decemberben pedig A számolás joga főszereplője, Taraji P. Henson fakadt sírva a Bíborszín forgatása után a bérek közötti egyenlőtlenségek kapcsán: úgy érzi, hiába dolgozik rengeteget, fekete színésznőként továbbra is nehezebb érvényesülni ebben az iparágban.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com