Hírek

Olivia Colman a legjobb női főszereplő kategóriában száll ringbe az Oscarért

A Golden Globe-díjas színésznő Yorgos Lanthimos A kedvenc című kosztümös filmjében nyújtott alakításával szállt be az Oscar-versenybe.

Tisztázódni látszik az Oscar-verseny a színészi kategóriákban. A szürrealista mozi kortárs atyaúristene Yorgos Lanthimos Velencében debütált filmje, A kedvenc három ünnepelt női alakítással pályázik az Oscarra, és most már azt is tudni véljük, ki melyik kategóriában szállhat ringbe a hőn áhított szoborért. A filmet forgalmazó Fox Searchlight Olivia Colmant, aki a legjobb női alakítás díjával távozott Velencéből a legjobb női főszereplő kategóriában nevezi az Oscarra, míg a két korábbi győztes Emma Stone és Rachel Weisz a női mellékszereplő kategóriában versenyez.

Rachel Weisz és Olivia Colman A kedvenc című filmben

A film három központi szereplője nagyjából hasonló játékidőt tudhat magáénak, így korábban kérdéses volt, hogyan taktikázik a stúdió. A Stuart Anna szerepében brillírozó Olivia Colmannek bivalyerős mezőnyben kell majd helytállnia, ugyanis idén a legjobb női főszereplő díjára a hatszoros jelölt Glenn Close (The Wife) és a háromszoros jelölt, friss Oscar-kedvenc Saoirse Ronan (Mária skót királynő) mellett Lady Gaga (Csillag születik), Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?) valamint Yalitza Aparicio (Roma) is jó esélyekkel pályázhat.

A korábbi győztesek közül pedig Viola Davis (Widows), Julia Roberts (Ben is Back) és Nicole Kidman (Destroyer) is beleszólhat a versenybe.

A mellékszereplő kategóriában egy komoly riválistól szabadult meg a Vice című életrajzi filmben Lynne Cheney-t játszó Amy Adams. A női mellékszereplő kategória korai esélyesét korábban ötször jelölte az Akadémia, de egyet sem tudott díjra váltani. Az ő babérjaira törhet tehát Anna királynő két rivalizáló szeretőjét játszó Rachel Weisz és Emma Stone. A két színésznő korábban nyert már Oscart, Weisz Az elszánt diplomatában nyújtott alakításért ugyanebben a kategóriában, míg Stone a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át a Kaliforniai álomért.

Emma Stone A kedvenc című filmben

Hogy hány szoborral zárják a díjszezont a hölgyek, egyelőre nem tudni, annyi bizonyos, hogy az Oscar-jelölt görög szerző filmjében nem lehetett könnyen szerephez jutni: Emma Stone-nak például szülést kellett imitálnia a meghallgatáson.

A kedvenc című filmet 2019. január 17-étől láthatjuk a hazai mozikban.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.