Hírek

Olivier Assayas Irma Vep-minisorozatot rendez az HBO-ra

A francia függetlenfilmes rendező, Olivier Assayas első sikerfilmje a klasszikussá vált, 1996-os Irma Vep, amely a francia mozi helyzetét helyezi középpontba egy hongkongi színésznővel a főszerepben. Ezúttal minisorozat formátumban tér vissza a történet az HBO-ra, aminek rendezője és írója is Assayas lesz.


Hirdetés

Az eredeti film Cannes-ban debütált és aratott sikert majd’ 25 évvel ezelőtt, a főszerepben tündöklő Maggie Cheung pedig önmagát alakította – bizonyos fiktív elemekkel felturbózva. A történet szerint egy francia film forgatásán járunk, ahol egy szebb napokat látott exrendezőzseni, René Vidal (Jean-Pierre Léaud alakításában – Négyszáz csapás, Lopott csókok) a francia némafilmklasszikus, a Vámpírok című 1915-ös alkotás feldolgozását forgatja egy hongkongki filmsztárral, Maggie-vel a főszerepben. A mostani HBO-verzió tehát – nagyon leegyszerűsítve –

egy adaptáció készítéséről szóló adaptáció lesz.

Az Irma Vep-et (amely a vampire szó anagrammája) az teszi igazán különlegessé, hogy a különös alapsztori mellett a francia filmipar helyzete is középpontba kerül. Remélhetőleg, ahogyan a filmben, úgy a sorozatban is megmutatkozik majd a ’96-os eredetiben rejlő különleges ábrázolásmód és üzenet.

Olivier Ayassas-nak az Irma Vep mellett a Stylist, a Sils Maria felhői és a Nyári időszámítás című filmeket is köszönhetjük. A 24 évvel későbbi Irma Vep alapszituációja nem változik, viszont ezúttal a párizsi forgatáson nem hongkongi, hanem egy amerikai filmsztár, Mira (Alicia Vikander – Ex Machina, A dán lány, Tomb Raider) kerül a főszerepbe. A Variety értesülései szerint miközben

Mira egyre inkább azonosul a forgatáson eljátszott karakterével, és fokozatosan mosódik össze a valós és a fiktív személyisége.

„Amikor felmerült, hogy Alicia és Olivier közösen dolgozna a projekten, azonnal lecsaptunk a lehetőségre” – mondta Francesca Orsi, az HBO műsoraiért felelős alelnöke. „Olivier mesterien ért a könnyedséggel és a drámával átitatott egyedi narratívák szövéséhez, Alicia pedig korunk egyik legsokoldalúbb, legünnepeltebb színésze. Tagadhatatlan, hogy egyértelmű elképzelésük van Olivier kultikus klasszikus filmjének újragondolására, és alig várjuk, hogy elmeséltethessük velük.”

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés