Hírek

A Békeidő az első magyar nagyjátékfilm, ami online debütál

A járványügyi helyzetre reagálva április 23-án a Vimeón kerül bemutatásra Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő.

A Békeidő több, egymásba kapcsolódó történetből álló film-antológia, amelynek középpontjában a dominancia és a kiszolgáltatottság kérdése áll. Ezeket a témákat különböző emberi viszonyokban járja körül – legyen szó párkapcsolatról, egy házasság válságáról, barátságról, szülő-gyerek kapcsolatról, állam és polgár viszonyáról. A cselekmény egy éjszaka alatt játszódik, és több szálon fut, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el.

A főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatóak, a film operatőre Bántó Csaba, vágója Kővári Szabolcs, zenéjét a Freakin’ Disco szerezte. A film gyártója a Látókép-Production Kft, producerei Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Jim Stark (Kávé és Cigaretta, Törvénytől sújtva, Éjszaka a földön).

„Bár a filmnézés számunkra elsősorban közösségi élmény, és az Ernelláék Farkaséknál lakásmozis forgalmazása is ezt szolgálta, a jelenlegi helyzetben mégis úgy éreztük, a magunk módján mi is segíthetünk az embereknek tartalmasan eltölteni ezt a nehéz időszakot. Így jött az ötlet, hogy a Békeidő című filmmel

nem várjuk ki a moziforgalmazás és filmfesztiválok feléledését, hanem online mutatjuk be.

Nem utolsó sorban megtekintése kiváló alkalom független magyar filmalkotók támogatására” – mondta Török-Illyés Orsolya, a film egyik főszereplője és producere.

A film egy speciális oktatási projekt keretein belül valósult meg a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület együttműködésében. A stáb egy része tapasztalt filmes szakemberekből tevődik össze, az ő vezetésük segítségével pedig romániai és magyarországi filmiskolák diákjai is tapasztalatot szerezhettek a forgatáson és a film elkészítése során. Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya az elmúlt évek során már több alalommal vezetett színész és rendező csoportot az erdélyi Filmtett Egyesület szervezésében megvalósuló táborban, ahol tapasztalt filmes szakemberek mentorálják a diákokat. A táborban rövidfilmek készülnek, és az összes filmes részleg képviselteti magát a színészektől a gyártásvezetőkig.

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya ezúttal úgy döntött, a tábor keretei közül kilépve a táborban résztvevő diákok segítségével egy egészestés játékfilmet hoz létre.

„A jeleneteket eredetileg színészi gyakorlatoknak szántam, és célzottan a színészekre írtam. A későbbiekben, amikor felmerült a játékfilm ötlete, ezeket a jeleneteket kibővítettem, összefűztem, és a személyes aktualitásokon túl olyan motívumok is bekerültek, amelyek az elmúlt években a közvéleményt erősen foglalkoztatták, és heves társadalmi vitákat generáltak” – nyilatkozta Hajdu Szabolcs rendező.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés