Hírek

Önzönlenek a nézők az újranyitó francia mozikba

Biztatóan nagy az érdeklődés a kinyíló mozik iránt Franciaországban: jó jel az iparág számára.

Június 22-én, hétfőn nyitottak a francia mozik, és 850-900 ezer jegyet adtak el a hét folyamán – írja a Variety. Európa legnagyobb moziközönsége, a francia a megszokott júniusi hetekben ennél kétszer nagyobb számokat szokott produkálni, azonban a koronavírus-járvány okozta mozibezárások után ez az újjáéledés is messze felülmúlja az iparág várakozásait: a francia filmforgalmazás tehát örvend.

Különösen jó a hír annak tekintetében, hogy nem csak a járvány elijesztő hatását kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy nincsenek említésre méltó új premierek és Franciaországot éppen jókora hőhullám is sújtotta; ráadásul hétfőn és kedden még csak a mozik 60%-a nyitott ki, szerdán is csak 85%.

Eric Marti (Comscore France) szerint a nézőszám mégis

olyan kiemelkedő eredmény, ami felülmúlja a legoptimistább előrejelzéseinket is.

A francia szabályok jelenleg enyhék. Nincs kapacitáskorlát (éppen a nyitás előtt oldották fel azt az előzetesen meghozott szabály, miszerint a moziterem csak 50%-os nézőszámmal üzemelhet), mindössze egy szék távolságot kell tartani a nézők között (párok természetesen kivételek), és a moziteremben nem kötelező a maszk, csak az épület többi részében.

Európa többi részén egyelőre nem ilyen erős a visszatérés: a német mozik a szokásos nézőszám 70-90%-ával kevesebb vendéget fogadtak, Spanyolországban a júniusban szokásosnál 90-95%-kal kisebb az érdeklődés. Hollandia a franciához hasonlóan erős számokat hozott, ám ott négy friss hazai premier is segítette a mozikat.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya