Hírek

Önzönlenek a nézők az újranyitó francia mozikba

Biztatóan nagy az érdeklődés a kinyíló mozik iránt Franciaországban: jó jel az iparág számára.

Június 22-én, hétfőn nyitottak a francia mozik, és 850-900 ezer jegyet adtak el a hét folyamán – írja a Variety. Európa legnagyobb moziközönsége, a francia a megszokott júniusi hetekben ennél kétszer nagyobb számokat szokott produkálni, azonban a koronavírus-járvány okozta mozibezárások után ez az újjáéledés is messze felülmúlja az iparág várakozásait: a francia filmforgalmazás tehát örvend.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Különösen jó a hír annak tekintetében, hogy nem csak a járvány elijesztő hatását kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy nincsenek említésre méltó új premierek és Franciaországot éppen jókora hőhullám is sújtotta; ráadásul hétfőn és kedden még csak a mozik 60%-a nyitott ki, szerdán is csak 85%.

Eric Marti (Comscore France) szerint a nézőszám mégis

olyan kiemelkedő eredmény, ami felülmúlja a legoptimistább előrejelzéseinket is.

A francia szabályok jelenleg enyhék. Nincs kapacitáskorlát (éppen a nyitás előtt oldották fel azt az előzetesen meghozott szabály, miszerint a moziterem csak 50%-os nézőszámmal üzemelhet), mindössze egy szék távolságot kell tartani a nézők között (párok természetesen kivételek), és a moziteremben nem kötelező a maszk, csak az épület többi részében.

Európa többi részén egyelőre nem ilyen erős a visszatérés: a német mozik a szokásos nézőszám 70-90%-ával kevesebb vendéget fogadtak, Spanyolországban a júniusban szokásosnál 90-95%-kal kisebb az érdeklődés. Hollandia a franciához hasonlóan erős számokat hozott, ám ott négy friss hazai premier is segítette a mozikat.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés