Hírek Magazin

Óriási Anilogue közeleg!

Miss Hokusai

anilogue_print_2015Jócskán kibővült az Anilogue: az animációs filmek fesztiválja 16 nagyjátékfilmet és több száz rövidfilm mellett hatvannál is több programot kínál idén. A világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei jönnek!

Új helyszínekkel bővül az immár tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeznek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futnak majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei. Idén hat egész estés animáció (köztük három francia) és harminc rövidfilm versenyez. A program fókuszában pedig Szlovákia áll. Az anime szerelmesei is örülhetnek: vászonra kerül három japán animáció és egy koreai film is.

Liszka Tamás alapító igazgató a Filmtekercsnek elmondta: a fesztivál idei látványos kibővülése elsősorban a Nemzeti Filmalaptól és az Európai Unió Creative Europe MEDIA programjától származó gyors és nagyösszegű támogatásának köszönhető. Mivel az Európai Unió támogatása már tavaly is ismert volt, nyugodtabban lehetett tervezni, filmforgalmazókkal tárgyalni – „nem kellett megvárni, hogy le tudjuk-e alkudni a jogdíjat nullára” – mondta az alapító igazgató. De az idei év szerencsés módon bőséges filmtermésének is köszönhető a kínálat.

A fesztivált A próféta című epizódfilm nyitja – melynek különböző fejezeteit a világ legnevesebb animációs rendezői készítették –, és Charlie Kaufman első animációja, a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa zárja. Az Anilogue egyik színfoltja Gryllus Vilmos koncertje lesz.

Miss Hokusai
Miss Hokusai

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizenhat egész estés animáció látható majd, melyek közül hat verseng a fesztivál fődíjáért. A francia Simon Rouby Adama című rajzfilmjében a 12 éves Adama bátyja hirtelen eltűnik az eldugott nyugat-afrikai faluból, ahol élnek, ő pedig úgy dönt, megkeresi bátyját. Christian Desmares és Franck Ekinci April és az ál-világ című alkotásában egy párhuzamos világtörténet szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok. Egy April nevű fiatal lány igyekszik kideríteni, mi ennek az oka.

A román Anca Damian A varázshegy című doku-dráma animációja egy Párizsban letelepedett lengyel menekült, Adam Jacek Winker életrajzát követve halad át közel fél évszázadnyi történelmen. A japán Keiichi Hara alkotása, a Hokusai kisasszony egy lendületes portréfilm Hokusai mester lányáról, O-Eiről, egy szabadszellemű, szókimondó és nagyon tehetséges nőről. A francia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli Fantomfiú című filmjében egy titokzatos gengszter megsebesít egy nyomozót, Alexet; a kórházban, ágyhoz kötve, Alex összebarátkozik a kis Leóval, akinek különleges képessége, hogy ki tud lépni a testéből. Végül Hyung-yun Chang dél-koreai rendező A szatellitlány és a tehén című animációjában Il-ho-t, a ‘KITSAT-1’ szatellitet fellövik az űrbe, hogy megfigyelje a Földet, ám a műhold érdeklődni kezd az emberi szív után.

A próféta
A próféta

A fesztivált november 25-én, szerdán 19 órakor az Urániában A próféta című alkotás nyitja. Egy kitalált szigeten Almitra, a csintalan nyolcéves kislány találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával, ebből a véletlen találkozásból pedig valószínűtlen barátság alakul ki. Kahlil Gibran számtalan nyelven megjelent klasszikusából az animáció legnevesebb alkotói – többek között Tomm Moore, Roger Allers és Bill Plympton – közösen készítettek rajzjátékfilmet.

A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor (ismétlés: vasárnap 15 óra) Charlie Kaufman és Duke Johnson a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa című animációja zárja az Uránia moziban.

A rövidfilmek versenyében 30, a közelmúltban készült animáció vesz részt 16 országból – köztük Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borcsa Limbo Limbo Travel című alkotása –, melyeket ezer nevezett kisfilm közül választottak ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el: a rövidfilmes zsűri tagjai M. Tóth Géza, Bjoern Bartholdy és Stephan Roelants – utóbbi rendezte az Anilogue-on futó Rendkívüli mesék című egészestés animációt –, az egészestés filmek versenyénél pedig Peter Budinský, Or Fleishera és Temple Réka.

A szatellitlány és a tehén
A szatellitlány és a tehén

A 2015-ös program minden eddiginél gazdagabb. Lesz japán, litván és világpanoráma szelekció, Visegrad Rallye és egy vizsgafilm válogatás Franciaorszából. A Cartoon D’or válogatásban bemutatkoznak az idei európai animációs nagydíjra jelölt filmek, láthatjuk a svájci Fantoche fesztivál díjnyertes alkotásait, a lengyel O!PLA közönség-kedvenceit, a PAF Other Visions szekció pedig egy különleges válogatást ad olyan audiovizuális munkákból, amelyek az animációt vegyítik egyéb művészeti ágakkal. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia áll, így a Szlovák Intézetben is lesznek – ingyenes – vetítések.

A fesztivál egyik színfoltja a november 28-án 21 órakor kezdődő Animált Éj, amelyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes alkotás lesz látható. A gyerekeket szombaton reggel 9.30-kor ingyenes animációs workshop várja az Urániában, 10.30 pedig Gryllus Vilmos ad koncertet.

„A legmeredekebb dolog nem családi jellegű animációs filmet bemutatni Magyarországon” – mondta Liszka Tamás alapító igazgató annak kapcsán, hogy több fesztiválfilm később moziforgalmazásba is kerül majd itthon. Az Anilogue – néhol családoknak, néhol egyenesen gyerekeknek, a leggyakrabban azonban kifejezetten felnőtteknek szóló programjával – különleges lehetőséget kínál máshol sosem látható kincsek megtekintésére: tizenharmadik alkalommal hozza el Magyarországra a világ animációs kultúráját. A Filmtekercs hagyományosan kiemelt figyelemmel kíséri a fesztivált, idén sem lesz másképp.

Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1.400 Ft-ért, az Art+ Cinemában 1.100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1.100 Ft-ért, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért. A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com