Hírek

Cinefest 2014: Óriási sikert aratott Reisz Gábor filmje

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan02-rZsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének első magyarországi bemutatóját a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

A vetítést követően a közönség vastapssal köszöntötte a rendezőt, valamint a további alkotókat és szereplőket, akik lelkesen számoltak be a filmhez kapcsolódó gondolataikról, érzéseikről.

 Egyáltalán nem gondoltam, hogy ez a film nemzetközi pályát fog befutni, az volt a fontos számomra, hogy a magyar közönség értse és szeretni tudja ezt a filmet – mondta Reisz Gábor, aki az alkotásnak nemcsak a rendezője, hanem az operatőre és forgatókönyvírója is volt. Hozzátette, döbbenetes számára a film sikere, hiszen ebben az évben nyolc országban összesen tíz fesztiválra hívták meg. Beszámolt továbbá arról, nem volt kérdéses számára, hogy Budapestet válassza a film elsődleges helyszínéül, hiszen a hibáival együtt szerelmes a városba. A történet másik színteréül olyan helyet szeretett volna választani, ahol az elmúlt időben hosszabb időt töltött el. Így esett a választás Lisszabonra, ahova a rendező egyetemi évei alatt Erasmus program keretein belül utazott.

A film egyik érdekessége, hogy a főbb szerepeket Reisz Gábor barátai, valamint azok ismerősei alakítják. A történet főszereplője Áron, aki az egyetem elvégzése után nem igazán tudja, mihez is kezdjen az életével. Mivel nincs munkája, szülei anyagi támogatására szorul, akik ezért cserébe természetesen mindenbe beleszólnak. Áron nem képes megbirkózni azzal a ténnyel, hogy barátnője, Eszter elhagyta, ezért családja és barátai előtt is titkolja a lány elvesztését. A 30. születésnapjára szervezett összejövetelen rájön, hogy Eszternek van valakije, és teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Amikor reggel magához tér, szembesülnie kell azzal, hogy az átmulatott éjszaka alatt vásárolt egy repülőjegyet Lisszabonba. Az első kétségbeesést követően úgy dönt, hogy elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyáron már nagy sikerrel szerepelt a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, és most a CineFest-en is meghódította a közönség szívét. A filmet 2014. október 30-ától vetítik a magyarországi mozik.

Avatar

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya