Hírek

Örök értékekről szól az Ars Sacra Filmfesztivál

A hit hatalmáról, az emberi esendőségről, a történelem titkos titánjairól láthatnak idén alkotásokat a negyedik Ars Sacra Filmfesztivál látogatói. Az európai kultúra és vallásosság mélyen áthatja ezeket a műveket, amelyek az embert vizsgálják. A filmekben találkozunk sportolókkal, hívőkkel, művészekkel, akik traumák és nehéz sorsok közepette is hűek maradnak emberi mivoltukhoz.

Magyarország legrangosabb szakrális művészeti eseménysorozata, az Ars Sacra Fesztivál tizenharmadik alkalommal ünnepli az európai kultúrát. Kilenc napon át, határon innen és túl hatszáz program négyszáz helyszínen várja az érdeklődőket: kiállítások, hangversenyek, színházi előadások. Ezek között pedig negyedik éve foglal büszkén helyet az Ars Sacra Filmfesztivál.

Az idei filmfesztiválra összesen száz alkotást neveztek, amelyek közül négytagú zsűri választotta ki azt a negyven alkotást, ami látható lesz szeptember 15. és 22. között a budapesti Tabán Art Moziban. Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer és Gőbel Ágoston újságíró különleges, művészeti szemléletmódokat kerestek a döntés során.

Olyan filmeket válogattak a fesztivál programjába, amelyek örök értékekről szólnak – az emberi sokszínűségről és a hit erejéről.

Az Ars Sacra Filmfesztivált Papp Gábor Zsigmond és Kékesi Attila országokon átívelő filmje, a Kodály mindenkié nyitja. Még szintén vasárnap lesz megtekinthető a szánhúzó kutyák és az ember egységéről szóló Egodetox és a 2019-es Magyar Filmdíjon a legjobb dokumentumfilm díjával jutalmazott Gettó Balboa is.

A püspök reggelije

Hétfőn Kőváry Dániel filmjében, a Ferencvárosi denevéremberben azt láthatjuk, milyen lenne, ha Batman a képregényekből a magyar fővárosba költözne. A Visszafogadjuk-e a gyilkosokat? az Iszlám Állam hazájából szól az oda visszatérő dzsihádisták fenyegetéséről, a hit erejének pedig olyan filmekben lehetünk tanúi, mint az Isten a rácsok mögött vagy A hit kiárusítása. Kedden történelmi nyomozásokban vehetnek részt az érdeklődők. Az Elrejtezett emberség a női premontrei szerzetesrend tagjait követi az 1950-es évek Magyarországán, míg Zágoni Balázs dokumentumfilmjében, A püspök reggelijében az erdélyi Márton Áron életét kutatja.

Szerdán tematikus nap lesz: a fikciós kisfilmeké és az animációs alkotásoké a főszerep. Utóbbiban Rófusz Ferenc és Richly Zsolt több alkotása is megtekinthető lesz. A vasárnapig tartó fesztivál kínálatában láthatjuk még a Piedone nyomábant, Dér Ásia portréját Ember Juditról, a Visszahúz a múltat, és a tavalyi Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon legjobb dokumentumfilmnek választott A monostor gyermekeit is. Szeptember 22-én este a Hűség zárja az előadásokat, amelyet ünnepélyes díjátadó követ.

A zsűri négy kategóriában ad át díjakat. Jutalmazza a legjobb egész estés dokumentumfilmet, a legjobb rövid dokumentumfilmet, a legjobb rövidfilmet, a filmfesztivál fődíjával pedig a legmeghatározóbb alkotás térhet haza.

Az Ars Sacra Filmfesztivál minden filmvetítése ingyenesen látogatható.

A bemutatott filmek teljes listáját és a vetítések idejét a filmfesztivál oldalán érhetitek el.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés