Hírek Magazin

Orosz Animációs Filmnapok

-1Március közepén Magyarországon eddig soha nem látott animációs filmeket láthat a nagyközönség az Orosz Animációs Filmnapok keretében a Toldi és a Corvin mozikban.


Hirdetés

A program március 18-án 18 órakor indul a Toldi moziban, ahol a világ első bábfilmjeit tekinthetik meg az érdeklődők. Alexander Shiryaev filmjei majd’ egy évszázadon keresztül ismeretlenek voltak a nagyközönség számára. Az 1905-1909 között készült alkotásokat egy fotós, Daniil Saveliev mentette meg a pusztulástól, míg 1995-ben a film- és balett-történész Viktor Bocharovhoz kerültek. Bocharov Egy megkésett premier (2003) címmel dokumentumfilmet készített a feledésbe merült orosz művészről és filmjeiről. Shiryaev életművét 2008-ra sikerült teljes egészében helyreállítani, így ma már azt a közel egy órás alkotást is láthatjuk, melyet 17.5 mm-es filmre forgatott.

Shiryaev balettmester és táncos volt a Szentpétervári Cári Balett Színházban (Mariinszkij Színház), valamint a korszak népszerű koreogárfusának, Marcus Petipának asszisztense. Megszállottan szerette munkáját, elképesztő tudással rendelkezett az emberi test mozgását illetően. A kamera megjelenésekor érezte, hogy ez tökéletes eszköz lehet a koreográfia rögzítésére. Mivel a színház vezetői nem engedték, hogy házon belül készítsen filmeket, a család nyaralója mellett egy kis színpadon feleségével, a balerina Natalia Matveevával adták elő a táncokat. Később saját bábszínházat épített és bábokat készített, melyekkel rekonstruálta a táncosok mozgását – így elkészítette a világ első stop-trükk animációit, megelőzve ezzel Wladislaw Starewicz-et, akit az első bábfilmesnek tartanak világszerte.

A Filmnapok programja március 18-án 20 órakor, szintén a Toldi moziban folytatódik, ahol a 30-as, 40-es évek színes film kísérleteit láthatják a nézők. A NIKFI és Nikolai Maiorov jóvoltából részleteket láthatunk az első, 1930-as évekből származó színes animációs filmekből. A budapesti vetítés lesz az első Oroszországon kívüli bemutató. A programban szerepelnek Aleksandr Ptushko A róka és a farkas illetve A halász és a hal meséje című filmjei, Aleksandr Sinitsyn és Vitalii Siumkin Teremok, Georgii Elizarov A csodálatos közlekedési lámpa és Sarra Mokil’ A farkas és a hét kecsekgida című alkotásai.

A Filmnapok programja március 19-én 18 órakor a Corvin moziban zárul egy különleges csemegével. Az 1970-es években alkalmazták először a 3D-t az animációban. A technológiát az 1929-ben alapított NIKFI nevű szovjet kutatóintézet fejlesztette ki, melyért 1991-ben az Akadémia Oscar-díjjal ® tüntette ki. A programban szereplő filmek 3D technológiával készültek 70mm-es kópiára, digitalizálásukat Bristolban végezték. A budapesti vetítés lesz az első Oroszországon kívüli bemutató. A műsoron A fiatalság földje című koncertfilm, Albert Tuganov A szuvenír, Heino Pars Amikor férfiak énekelnek, Ivan Ivanov Vano A varázstó és A madárijesztő című filmek szerepelnek.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!