Hírek

Oroszország körözi a Navalnij dokuban is szereplő újságírót

Navalnij-Christo-Grozev

Oroszország körözést adott ki a Navalnij című dokumentumfilmben is megszólaló újságíró ellen, de a pontos okot nem jelölték meg.

Már az is félhet, aki kritikával illeti a Kreml működését, hát még az, aki évek óta leplezi le az orosz titkosügynököket. A Deadline a CNN-re hivatkozva állítja, hogy

a Navalnij dokumentumfilmben is szereplő oknyomozó újságíró, a bolgár Christo Grozev felkerült Oroszország körözési listájára.

Az orosz belügyminisztérium weboldalán az szerepel, hogy a büntető törvénykönyvre hivatkozva keresik az újságírót, azonban konkrétumokkal a bejegyzés nem szolgál. Maga Grozev sem érti, miért került fel a körözési listára. Twitteren írta, „fogalmam sincs, milyen alapon tett fel a Kreml a körözöttek listájára, így egyelőre nem is tudok nyilatkozni. Bizonyos értelemben mindegy is – az évek alatt világossá tették, félnek a munkánktól és semmi sem állíthatja meg őket, hogy eltüntessék azt.”

Grozev olyan eseteket tárt fel, mint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezése 2020-ban. A merénylet áll a Navalnij című dokumentumfilm középpontjában, amiben az újságíró is szerepelt. Grozev korábban beszélt az HBO-n elérhető dokumentumfilmről, különösképpen arról a jelenetről, mikor Navalnij egy orosz tisztviselőnek adta ki magát.

„Úristen, ez a fickó jóval több információt ad nekünk, mint ami a telefonhívás előtt rendelkezésünkre állt. Nagyjából a hívás felénél kezdtem sajnálni őt. Elkezdtem gondolkodni, mit tettünk ezzel a gyilkossal, vagy egyikükkel. A vége felé már elég fáradt voltam, és gondoltam, ez a csúcs. Ettől jobbat soha életemben nem fogok látni, de akkor mit fogok csinálni a hátralévő életemben?” – fogalmazott a körözési listára került újságíró.

A Navalnij május 26-ától érhető el az HBO kínálatában. A dokumentumfilmet akár Oscar-díjra is jelölhetik, hiszen felkerült a kategória 15 filmet tartalmazó shortlistjére.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!