Hírek

Orrszarvúak, egysejtűek és ifjabb Horthy Miklós: 80 millióból készülnek új ismeretterjesztő filmek

A Horthy család a háború után

Összesen 81,6 millió forinttal támogatja a médiatanács tíz ismeretterjesztő film elkészítését, valamint 2 millióval járul hozzá az V. Savaria Filmszemléhez – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a testület a Magyar Média Mecenatúra programban tíz filmterv számára 81,6 millió forintot meghaladó összeget ítélt oda az ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására kiírt Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről. Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos, változatos életútjáról, valamint Hajdú Károlyról, a magyar repülőgép-restaurálás megteremtőjéről.

A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás. A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők.

Ismeretterjesztő film készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére.

A tíz kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli is szerepel, ez a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről szól.

A médiatanács arról is döntött, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen 2 millió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit. A szervezők március 25-éig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés