Hírek

Őrült horror írónőt alakít Elisabeth Moss – Shirley előzetes

Shirley Jackson írónőről szól Elisabeth Moss legújabb filmje. A The Haunting of Hill House horror megalkotójáról készült pszichothriller, a Shirley pedig most kapott is egy ütős előzetest.

Shirley Hardie Jackson amerikai írónő két évtizedes munkássága során hat regényt, két memoárt és közel kétszáz novellát írt horror és thriller műfajban, sokszor misztikummal keverve történeteit. A számtalan díjjal és elismeréssel illetett sikeres alkotó azonban számos egészségügyi problémával küzdött élete során, legrosszabb időszakában pedig egyszerre használt gyógyszereket és drogokat, hogy testi és pszichés bajait enyhítse. Végül 48 éves korában hunyt el érrendszeri problémák következtében. A Shirley történetében egy fiatal és ártatlan párt fogad be magához az írónő és férje, a dolgok azonban hamar baljós fordulatot vesznek.

Az őrület fázisait ülteti nagyvászonra Josephine Decker író-rendező-színésznő, akinek 2018-as filmje, a Madeline a mélyben megannyi szakmai díjat és jelölést beszedett. Az alkotás, ahogy Decker korábbi munkái is, gyönyörűen bizonyítja, hogy milyen jól is ért a női lélekhez, amit a Shirley kapcsán is garantáltan kamatoztatott a rendező.

A film ráadásul Elisabeth Moss főszereplésével készült, aki gyakorlatilag alkotásról-alkotásra (pl. A szolgálólány meséje, Mi, Her Smell, A láthatatlan ember) bizonyítja, hogy korunk egyik legjelentősebb és legjobb színésznője. Hozzá csatlakozik az írónő férjének szerepében a szintén kiváló Michael Stuhlbarg (Szólíts a neveden, A víz érintése), míg a fiatal párt Logan Lerman és Odessa Young alakítják. Az előzetes pedig erőteljes, misztikus, helyenként félelmetes, de mindenképpen megragadó hangulatú thrillert ígér.

Ha pedig még mindig nem győzött volna meg valakit a produkció, az executive producerek között szerepel Martin Scorsese is.

A Shirley egyébként már januárban a Sundance-en debütált, ahol díjat is kapott, míg a Berlinale-n több kategóriában is jelölésig jutott az alkotás. Széles körben elvileg június 5-től vetítik a filmet a mozik. Természetesen a jelenlegi járványra való tekintettel a bemutatók eltérhetnek majd ettől, attól függően, hol, mikortól nyitnak újra majd a filmszínházak.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com