Hírek

Őrültek háza – Oscar-gyanús alakítások Torontóban

Augusztus Oklahomában (August: Osage County)
Augusztus Oklahomában (August: Osage County)

August: Osage CountyFantasztikus szereposztást hozott össze John Wells legújabb filmjéhez, az August: Osage Countyhoz. Csak a legnagyobb nevek a következők: Meryl Streep, Julia Roberts, Sam Shepard, Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Ewan McGregor, Abigail Breslin és Dermot Mulroney.

Éppen a napokban zajlik a torontói filmfesztivál, ami az utóbbi időben egyre inkább a díjszezon beindulását, az Oscar-díjak tippelésének kezdetét jelöli Észak-Amerikában. A tavalyi évben itt mutatták be például a Napos oldalt, ami fél évvel később Oscart adott Jennifer Lawrence-nek. Idén Meryl Streep és Julia Roberts fantasztikus alakításától hangos a tengerentúli sajtó, ők az August: Osage Countyban nyújtottak óriásit.

A dráma Tracy Letts Pulitzer-díjas színdarabjának mozgóképes adaptációja (az író maga írta a forgatókönyvet is), melyben egy család összegyűlik vidéki házukban a családfő (Sam Shepard) halála kapcsán. Meryl Streep alakítja a nyugtatókon élő matriarcha Violetet, aki három lányával érkezik a házba – Barbarával (Julia Roberts), Karennel (Juliette Lewis) és Ivyval (Julianne Nicholson). Az elhunyt nővére, Mattie Fae (Margo Martindale) férjével érkezik (Chris Cooper) és fiukkal, Charles-szal (Benedict Cumberbatch). Külön jön Barbara volt férje, Bill (Ewan McGregor) és lánya, Jean (Abigail Breslin), illetve Karennel tart vőlegénye, Steve (Dermot Mulroney). Az egyetlen családon kívül álló személy a házvezetőnő, Johnna (Misty Upham), aki kifejezetten örül, hogy nem tagja a holdkóros famíliának.

Az első kritikák vegyesek, de mindenki kiemeli, hogy az alakítások miatt mindenképp érdemes megnézni a drámát. A kőkemény kézzel irányító, de közben folyamatosan a gyengeségét hangsúlyozó Violet a film első felében teljesen elveszi a rivaldafényt a többiek elől, később azonban Meryl Streep teret enged a többi kollégájának is. Sokan méltatják Julia Roberts játékát, aki megszállottan küzd édesanyja ellen, miközben egyre inkább felszínre kerül a jellemük közötti hasonlóság.

A magyar forgalmazás egyelőre nem ismert, de nagyon várjuk a film hazai bemutatását.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com