Hírek

Oscar 2014: Réz András – izgalmas filmek versenye volt, kevés meglepetéssel

Rez-Andras1Nem okozott meglepetést az idei Oscar-díjátadó, bár izgalmas, sok kérdést felvető filmek versenyeztek egymással – mondta el az MTI-nek Réz András filmesztéta.

„Egyfajta technikai-látványbéli teljesítményt díjaztak” – vélekedett Réz András a Gravitáció című film hét Oscar-díjáról, amelyeket az amerikai filmakadémia helyi idő szerint vasárnap rendezett gáláján adtak át. A Sandra Bullock főszereplésével készült, Alfonso Cuarón rendezte dráma megkapta a legjobb rendezőnek és a legjobb operatőrnek járó aranyszobrot, valamint számos technikai kategóriában is győzött.

Az esztéta szerint figyelemreméltó, hogy az alkotás rendezője és operatőre is mexikói, tehát nem amerikai alkotóknak ítélte rendezői-operatőri díját az amerikai filmakadémia. „Ez egy picit szokatlan az Oscar gyakorlatában, persze az sem fordult elő sűrűn, hogy egy brit rendező filmje vigye el a legjobb filmnek járó Oscart” – utalt Réz András a brit Steve McQueen történelmi drámájára, a 12 év rabszolgaság című filmre.

Az esztéta szerint új szemléletet, érdeklődést mutat, hogy az idén sok olyan film volt a kínálatban, amely a nem túl távoli amerikai múltat dolgozza fel. „Olyan históriákat vittek színre, amelyek az amerikai botránykrónikákban egykor előkelő helyen álltak, mint például az Amerikai botrány, A Wall Street farkasa vagy a Phillips kapitány” – mutatott rá, hozzátéve, hogy természetesen ezek a történetek Európában egész más jelentést hordoznak, mint a tengerentúlon.

Ilyen szerinte a Mielőtt meghaltam című film is, amelynek főszerepéért Matthew McConaughey, mellékszerepéért pedig Jared Leto is díjat kapott. Az esztéta szerint a filmakadémia tagsága valószínűleg értékelte, hogy forró témát, az amerikai egészségügy helyzetét is érintették az alkotók, hiszen az HIV-fertőzött főszereplőnek át kell lépni a határt ahhoz, hogy megszerezze a gyógyszerét.

Réz András szerint mindez arra is rávilágít, hogy az amerikai filmesek elsősorban a tengerentúli közönségnek készítik a filmeket.

Az esztéta szerint a Scorsese rendezte A Wall Street farkasa ellentmondásossága miatt maradt végül díj nélkül, mivel a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült dráma nem ad egyértelmű választ a bűnre és a bűnhődésre. „Súlyos kérdéseket vet fel: most akkor Jordan Belfort megbűnhődött, vagy megdicsőült? Lehet, hogy ez a bizonytalanság ott volt az akadémia tagjaiban is” – tette hozzá. Megjegyezte, a főszereplő, Leonardo DiCaprio elmaradt Oscar-díja sem okozott „drámát”, hiszen a színész „árfolyama” így is nagyot ugrott, emellett pedig látható, hogy DiCaprio évről évre egyre jobb, és amúgy is el van halmozva munkával.

Réz András szerint viszont kifejezetten jót tehet a Mielőtt meghaltam című AIDS-dráma főszereplőjének, Matthew McConaughey karrierjének az Oscar. „Neki nagyobb szüksége volt a díjra, mert rá kevésbé figyeltünk” – vélekedett, hozzátéve, hogy a színész így végleg kikerülhet a „szépfiú skatulyájából”. “Az Oscar átlökheti egy súlyosabb, drámaibb, fontosabb játszótérre, mint ahol eddig volt” – magyarázta a szakértő.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját elnyert A nagy szépség című alkotásról Réz András úgy gondolja, hogy ez esetben borítékolható volt a győzelem. „Paulo Sorrentino megdicsőült, bár engem azért annyira nem vesz le lábamról A nagy szépség” – magyarázta az esztéta, hozzátéve, hogy a nosztalgikus, számos filmes elődöt ironikusan megidéző alkotás több fontos kérdésről nem mond semmit. „Ügyesen kikerüli azokat a konfliktusokat, problémákat, amelyek érdekesek lehetnének, például hogy mit jelent ma Európában, Olaszországban élni, milyen a viszonyunk a történelemhez, eszményeinkhez” – vélekedett az esztéta, aki szerint a mezőnyben voltak fontosabb, torokszorítóbb témákat feldolgozó alkotások is.

Az esztéta szerint az Oscar-díj fontos tanulsága, hogy a sok díjat elnyert Gravitáció mellett A nagy Gatsby is kapott két elismerést (legjobb látvány, legjobb kosztüm), vagyis két olyan alkotás, amely 3D-ben került a nézők elé. „Baz Luhrmann és Alfonso Cuarón is kreatívan használja a 3D-t, nem parasztvakítás folyik a filmjeikben, hanem új fogásokat alkalmaznak” – mutatott rá Réz András, aki szerint e két alkotás rávilágít, hogy a 3D-s technika nem csupán üzleti fogás, hanem képes valódi művészi értéket is képviselni.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com