Hírek

Oscar 2015: A Birdman és A Grand Budapest Hotel vezet, Bucsi Réka nem jutott tovább

Sráckor (Boyhood)

Alejandro González Inárritu filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című alkotása kapta a legtöbb, egyaránt kilenc jelölést az Oscar-díjra az amerikai filmakadémiától, amely csütörtökön Los Angelesben ismertette a rangos elismerésre esélyes alkotók és alkotások listáját.

A testület idén először hozta nyilvánosságra mind a 24 kategória jelöltjeit élő online közvetítésben. A listát két részletben Alfonso Cuarón és J. J. Abrams filmrendező, valamint Chris Pine színész és a filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs ismertette a megjelent mintegy négyszáz újságíró jelenlétében.

A tavalyi év filmterméséből a Birdman és A Grand Budapest Hotel kilenc-kilenc jelölése mellett a Kódjátszma nyolc jelölést gyűjtött. A Clint Eastwood rendezte Amerikai mesterlövész és Richard Linklater Sráckor című filmje hat-hat kategóriában kapott esélyt az Oscar-díjra, Christopher Nolan Csillagok között című filmje öt jelöléssel zárt.

Idén nyolc alkotás került a legjobb film Oscar-jelöltjei közé: az iraki témájú Amerikai mesterlövész, a felnőtté válást ábrázoló Sráckor, Wes Anderson vígjátéka, A Grand Budapest Hotel, a szexuális mássága miatt meghurcolt Alan Turing második világháborús kódfejtőről szóló Kódjátszma, a Selma című polgárjogi dráma Martin Luther King korából, a Stephen Hawking életét feldolgozó A mindenség elmélete és a Whiplash, amely egy fiatal dzsesszdobos és mentora kapcsolatáról mesél.

Birdman

A rendezői Oscar esélyesei között szerepel Andersonon és Inárritun kívül a Sráckort jegyző Richard Linklater, a Kódjátszmát forgató Morten Tyldum és Bennett Miller, a Foxcatcher című birkózódráma alkotója. Inárritút 2007-ben már jelölték rendezői Oscarra a Bábel című filmjéért, Millert pedig 2006-ban a Capote című életrajzi drámáért.

A színészi kategóriákban a legnagyobb meglepetést talán Meryl Streep újabb jelölése okozta: a nagyszerű filmcsillag ezúttal a Vadregény című zenés modernizált mese mellékszerepéért kaphat Oscart. A háromszoros Oscar-díjas színésznő tavaly is ebben a kategóriában volt jelölt az Augusztus Oklahomában című családi drámában nyújtott alakításáért. Patricia Arquette (Sráckor), Laura Dern (Vadon), Keira Knightley (Kódjátszma) és Emma Stone (Birdman) a vetélytársa.

J. K. Simmons, a Whiplash-beli nagyszerű alakításáért mellékszereplőként kaphat Oscart, kihívói: Robert Duvall (A bíró), Ethan Hawke (Sráckor), Edward Norton (Birdman) és Mark Ruffalo (Foxcatcher).

Foxcatcher
Steve Carell John DuPont szerepében (Foxcatcher).

A legjobb színésznő díját a Két nap, egy éjszaka sztárja, Marion Cotillard, A mindenség elméletében a női főszerepet alakító Felicity Jones, a Still Alice című Alzheimer-drámában játszó Julianne Moore, a Holtodiglanból Rosamund Pike vagy a Vadon című filmben fél Amerikát átszelő Reese Witherspoon kaphatja.

Steve Carell a Foxcatcher, Bradley Cooper az Amerikai mesterlövész, Benedict Cumberbatch a Kódjátszma, Michael Keaton a Birdman, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékával került be a legjobb színész kategória jelöltjei közé.

Az idegennyelvű filmes mezőnyben az Európai Filmdíjat is elnyerő lengyel Ida, az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék verseng az Oscar-szoborért. A magyar nevezett, a Fehér Isten című film nem jutott fel a kategória 9 produkcióra szűkített listájára, amelyről most a jelöltek kikerültek.

Pawel Pawlikowski: Ida (2013)
Pawel Pawlikowski: Ida (2013)

A legjobb animációs film kategóriában Tomm Moore ír rendező Song of the Sea című meséje is díjat kaphat a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás, a Hős6os, a Doboztrollok és az Így neveld a sárkányodat 2. mellett.

A forgatókönyvírók mezőnyében a legjobb eredeti forgatókönyvért a Birdman, a Sráckor, a Foxcatcher, A Grand Budapest Hotel és az Éjjeli féreg írói kaptak jelölést. Az adaptált forgatókönyvek között szerepelnek az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, a Beépített hiba, A mindenség elmélete és a Whiplash írói.

A legjobb filmzene-kategóriában Alexandre Desplat duplán esélyes a filmakadémia elismerésére: a Kódjátszma és A Grand Budapest Hotel című filmhez komponált muzsikája révén is jelölték. A mezőnyben a Csillagok között zenéjét író Hans Zimmerrel, a Mr. Turnerhez komponáló Gary Yershonnal és Jóhann Jóhannssonnal verseng, akinek dallamai A mindenség elméletét kísérik.

Csillagok között
Csillagok között

A legjobb operatőri munkáért járó Oscart Emmanuel Lubezki (Birdman), Robert Yeoman (A Grand Budapest Hotel), Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski (Ida), Dick Pope (Mr. Turner) és Roger Deakins (Rendíthetetlen) kaphatja.

Idén a legjobb rövid animáció szűkített Oscar-listáján szerepelt Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása is, ám az öt jelölt közé nem jutott be a produkció. Az Oscart a The Bigger Picture, a The Dam Keeper, a Feast, a Me and My Moulton vagy az A Single Life kaphatja.

A tavaly sokat emlegetett Rendíthetetlen című második világháborús Angelina Jolie-film vagy Christopher Nolan Csillagok között című űrdrámája csupán technikai kategóriákban kapott jelölést, és Peter Jackson A hobbit-trilógiájának befejező része, Az öt sereg csatája is csak a hangvágásért kaphat Oscart.

A​ Filmtekercs az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyszabású rendezvénnyel, filmvetítéssel, kísérőprogramokkal készül az eseményre. Minden részletről hamarosan beszámolunk Oscar 2015 oldalunkon is, amelyet az egész kampány ideje alatt tartalommal látunk el.

A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com