Hírek

Oscar 2015: Mit jósolnak a szakértők?

oscar2013 (1)Befejeződtek az év legfontosabb filmfesztiváljai és a stúdiók sorra hozzák ki az Oscar-szezonra időzített filmjeiket a tengerentúlon. Meg is kezdődtek az első találgatások a nyertesekről. A legjobb film díjára leginkább a Sráckor az esélyes.

Bár az Oscar-díj intézményét rengetegen bírálják, el kell ismerni, hogy a díjkiosztónak hatalmas a jelentősége. Ha másban nem is, de a filmek marketingjét nagymértékben fel tudja pörgetni egy jelölés, és a feltörekvő színészek nevét is általában a ceremóniák után jegyezzük meg. Még mindig az Oscar-díjas címke tud legjobban eladni egy filmet, legtöbbször a magyarországi mozibemutatókat is a díjátadóhoz igazítják a forgalmazók.

Sok meglepetést nem tud okozni az Oscar, mivel az évek során ki lehetett ismerni az akadémia tagjainak ízlését. Merészebb témájú, vagy kísérletező alkotások helyett a kosztümös életrajzi drámák és regényadaptációk kerülnek be általában a legjobb filmek válogatásába. Néhány kivétel akad, de a potenciális jelöltek között most is főleg ilyenekre találunk példát. Az igazi kérdés inkább az, hogy Cannes-t, Velencét és Torontót már bejárt filmek vagy az utolsó hónapokra tarolgatott nagy dobások lesznek a befutók. A Variety szakértője szerint tavaly ilyenkor már borítékolhatóak voltak a nyertesek, de idén talán még nem dőlt el a verseny.

Boyhood
Sráckor

A kritikusok imádták Alejandro González Iñárritu szürreális szuperhősfilmjét, a Birdmant, és a sötét hangulatú Foxcatchert. Azt viszont nem lehet vitatni, hogy az év legfontosabb filmje Sráckor volt. A goldderby.com összesítése alapján szinte teljesen biztos, hogy az utóbbi nyerne, de sok Oscar-kompatibilis filmet még be sem mutattak, tehát megváltozhatnak az esélyek. Az Angelina Jolie által rendezett Rendíthetetlenre is sokan fogadnának: a Coen testvérek forgatókönyvéből készült film egy háborút is megjárt olimpikon életútjáról szól. Az életrajzi filmek sorát bővíti még a The Imitation Game és A mindenség elmélete.

Birdman
Birdman

Szokatlan bátorságra vallana, ha a Grand Budapest Hotel, a Holtodiglan vagy Christopher Nolan Csillagok közöttje nyerne a legjobb film kategóriájában, mivel vagy megoszlanak róluk a vélemények vagy pedig a műfajukat nem szokta értékelni az Akadémia. Díjakra inkább legjobb rendezés, forgatókönyv vagy technikai kategóriákban számíthatnak. Ugyanez igaz Paul Thomas Anderson új filmjére, a Beépített hibára is, ami a kritikusok szerint minden, csak nem Oscar alapanyag, lévén hihetetlenül bizarr és vicces.

Fehér isten (Mundruczó Kornél filmje)
Fehér isten

A legjobb férfi alakításért komoly verseny folyhat majd Michael Keaton, Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne és Steve Carell között. A színésznők közül viszont szinte biztos, hogy Julianne Moore lesz díjazott a Still Alice főszerepéért.

A legjobb külföldi film kategóriája mindig kiszámíthatatlan: az országok nevezik a saját filmjeiket, de a jelölésig általában csak a komoly nemzetközi fesztiválokat nyert filmek jutnak el. Idén ilyen a lengyel Ida, az orosz Leviatán, Xavier Dolantól a Mommy vagy a nálunk most mozikba került Két nap, egy éjszaka. És a becslések szerint jelenleg a Fehér istennek is komoly esélye van a legjobb tízbe jutni!

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com