Hírek

Oscar 2016: Nyert a Saul fia, DiCaprio és a Spotlight

A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László az Oscar-díjjal

saul_fia_oscar_1Ismét Oscar-díjas a magyar film: a Saul fia elnyerte a Legjobb idegennyelvű film díját a 88. Oscar-gálán. DiCapriót még a mackó is megtapsolta a győzelemért, és nagy meglepetésre a Spotlight lett a legjobb film. Számszerűen az est győztese azonban a Mad Max: az akció-látványosság hat Oscart vihetett el.


Hirdetés

Álló ováció fogadta a Saul fia győzelmét a Filmtekercs és a Budapest Secret Cinema közöt Oscar-partiján az Ankertben: aki csak ébren volt február 28/29-én éjjel, arra másodpercre várt, amikor kimondják a Legjobb idegennyelvű film címét. A „Son” szótag már elég volt, hogy talpra ugorjon a terem. Nemes Jeles László rövid, visszafogott, de láthatóan meghatott beszéddel vette át a díjat: „Az emberiség legsötétebb óráiban is van egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól a film” – mondta angolul.

Az est meglepetés-győztese, a Spotlight is örömujjongást hozott. A Legjobb filmnek általánosan várt A visszatérő helyett a bostoni újságírócsapatról szóló dráma vihette haza az Oscar-gála legnagyobb díját (amint azt egyébként a Filmtekercs is várta). Alejandro González Iñárritu a Legjobb rendező szobrával vigasztalódhatott: tavalyi győzelme után ő a harmadik rendező, aki egymás után kétszer nyeri el ezt az elismerést.

A visszatérőt erősítette Leonardo DiCaprio mindenki által biztosra vett Oscarja is a Legjobb férfi főszereplő kategóriában. DiCaprio is józan köszönőbeszéddel készült, ám hangsúlyosan kitért a természet iránti felelősségünkre is – nem is merték lekeverni. A páholyból stílszerűen egy mackójelmezes színész tapsa is kísérte a régen várt elismerést.

Brie Larson megérdemelten kapta a Legjobb női főszereplő díját A szobában nyújtott alakításáért, és Alicia Vikanderen sem lepődött meg senki (A dán lány). Annál váratlanabb siker azonban Mark Rylance győzelme: bár a Kémek hídja legjobb mellékszereplője az év egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta, a neve mégis  jókora meglepetésként hangzott el.

Számszerűen az est legnagyobb győztesének a Mad Max számít. Az akció-látványosság hat Oscart kapott technikai és művészi kreativitása elismeréseként: övé a Legjobb látványterv, a Legjobb kosztüm, a Legjobb smink és hajvágás, a Legjobb vágás, valamint a Legjobb hangvágás és a hangkeverés is – jóslatunkkal megegyezően.

Az est nagy pillanatának számított Ennio Morricone megható díjátvétele: az idős mester Az aljas nyolcas filmzenéjéért kapott Oscart. Meglepetést hozott a Legjobb betétdal: az általános utálattal övezett Spectre-dal, a Writing’s On The Wall a nyertes. A legjobb effekt díját az Ex Machina vitte el – erre se fogadtunk volna. A visszatérő operatőrének, Emmanuel Lubeczkinek sorozatban harmadik Oscarjára azonban annál inkább: ezzel Lubeczki a legnagyobb élő operatőrnek számít.

A gála poénjainak és közbeékeléseinek többsége az #OscarSoWhite problémáját vette elő: Chris Rock szinte csak erről beszélt, de az akadémia elnöke is hosszasan bizonygatta, micsoda reformokra készül a szervezet. Az est tempója jóval feszesebb volt a legutóbbiaknál – jót tett a köszönések feliratozása –, és a műsorvezetésre se lehetett ezúttal panasz. 2016-ban az utóbbi évek egyik legjobb minőségű és legizgalmasabb gáláján vagyunk túl: Magyarország számára pedig egy örök pillanaton.

***

A győztesek kategóriák szerint:

Legjobb film: Spotlight

Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)

Legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

Legjobb női főszereplő: Brie Larson (A szoba)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance (Kémek hídja)

Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Spotlight

Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás

Legjobb idegennyelvű film: Saul fia

Legjobb animációs film: Agymanók

Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story

Legjobb dokumentumfilm: Amy

Legjobb rövid dokumentumfilm: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Legjobb rövidfilm: Stutterer

Legjobb filmzene: Ennio Morricone (Az aljas nyolcas)

Legjobb betétdal: Writing’s on the Wall (Spectre)

Legjobb vágás: Mad Max

Legjobb operatőr: A visszatérő

Legjobb vizuális effektus: Ex Machina

Legjobb hangvágás: Mad Max

Legjobb hangkeverés: Mad Max

Legjobb látványterv: Mad Max

Legjobb smink és hajvágás: Mad Max

Legjobb jelmez: Mad Max

 

[author_bio author=”havasmezoi”]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés