Hírek

Oscar 2017: Az Ukrán Serifek című filmet jelöli Ukrajna

ukran serifek Az ukrán Oscar-bizottság a legjobb idegennyelvű film kategóriájába Roman Bondarcsuk filmrendező Ukrán Serifek (Ukrainian Sheriffs) című dokumentumfilmjét jelöli a következő évi versenyben – közölte a hétvégén az ukrán sajtó.

A zn.ua hírportál beszámolója szerint a film az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt, Krím félszigethez közeli, Herszon megyei falu lakóinak életéről, mindennapjairól szól. A polgármester két helybeli férfit bíz meg a rend fenntartásával a településen. A film a „serifek” intézkedései közben mutatja be a faluban zajló törvényellenes cselekedeteket, az ott élők mentalitását, életvitelét.

A film világpremierje tavaly az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) volt, ahol a zsűri különdíját nyerte el. Azóta csaknem harminc ukrajnai és külföldi filmfesztiválon, versenyben vett részt az alkotás, nemrég Lengyelországban kapott nagydíjat. Eddig hét ukrán nagyvárosban mutatták be: Kijevben, Harkivban, Lembergben (Lviv), Dnyiproban (régi nevén Dnyiporpetrovszk), Odesszában, Mariupolban és Herszonban.

Ukrajna tavaly a 2014-es Majdan-tüntetésekről szóló, Tűzben égő tél: Ukrajna harca a szabadságért (Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) című dokumentumfilmet jelölte Oscarra az idegennyelvű alkotások között. A film előzetesét itt találjátok.

Egyre több ország áll elő egyébként a jelöltjével, Németország a Toni Erdmann című FIPRESCI-díjas filmet küldi versenybe, míg a hazai jelölt Till Attila Tiszta szívvel című alkotása lesz. A film már ott van a legjobb európai filmek között, mi pedig el is beszélgettünk róla egy nagyot a rendezővel, Till Attilával.

Az Oscar-gálát jövőre 2017. február 26-án rendezik meg.

Hirdetés

Hirdetés