Hírek

Oscar 2017: Először díjaztak digitális mozikamerákat a technikai Oscarok odaítélésekor

Először díjaztak digitális mozikamerákat is a technikai Oscarok odaítélésekor. Az amerikai filmakadémia összesen 18 tudományos és technikai eredményt jutalmazott.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szerdán jelentette be a technikai Oscarok – plakettek és oklevelek – idei nyerteseit. A 18 tudományos és technikai eredményért 34 személyt és öt szervezetet díjaztak. A trófeákat február 11-én adják át Beverly Hillsben – adta hírül a The Hollywood Reporter.

Az amerikai filmakadémia először tüntetett ki díjával digitális mozikamerát: az Arri, a Red, a Sony és a Panavision úttörő digitális felvevőgépeit ismerték el.

„Különös öröm, hogy idén nemcsak az új technológiák széles skáláját jutalmazhattuk, hanem az úttörő digitális mozikamerákat is, amelyek megoldották a mozis produkciók széleskörű elektronikus rögzítését” – mondta el Ray Feeney, a filmakadémia tudományos és technikai díjakat odaítélő bizottságának elnöke. „Rendkívüli, innovatív munkájukkal ezek a műszaki szakemberek, mérnökök és feltalálók jelentősen kitágították a filmesek kreatív lehetőségeit a mozgófilmes történetmesélésben” – fűzte hozzá.

A filmakadémia a technikai Oscarokkal azok teljesítményét, eredményeit díjazza, akik jelentős értékkel járultak hozzá a filmkészítés folyamatához. A filmek digitális felvételében elért eredmények mellett számos más technikai újítást, köztük a megszerkesztett videókat a kívánt formátumban elkészítő renderelő szoftvereket, mikrofonrendszereket is díjazott a testület.

Az Arri a Super 35 formátumú Alexa digitális kamerarendszeréért, a Red Digital Cinema a Red Epic digitális mozikamerájáért, a Sony az F65 CineAlta kamerájáért, a Panavision és a Sony pedig a Genesis digitális mozikameráért kapta meg az Akadémiai Plakettet.

A tudományos és mérnöki mezőny Akadémiai Plakettel kitüntetett díjazottja lett a digitális animációs filmeknél használt Arnold renderer kifejlesztője, Marcos Fajardo, a geometriai és sugárkövetéses algoritmusokért Chris Kulla, Alan King, Thiago Ize és Clifford Stein, a Sony Pictures Imageworks és a Solid Angle munkatársai, a Chaos Groupnál dolgozó Vladimir Koylazov a V-Ray renderelő rendszerért, a Weta Digitaltól Luca Fascione, J.P. Lewis és Iain Matthews a Facets mimikát rögzítő rendszer kidolgozásáért, valamint Steven Rosenbluth, Joshua Barratt, Robert Nolty és Archie Te a Concept Overdrive mozgáskövető rendszerért.

A februári díjátadón a technikai vívmányokért odaítélt Akadémiai Oklevelet kap mások mellett a Thomson Grass Valley a Viper FilmStream digitális kamerarendszer megalkotásáért, a Blue Sky Studios munkatársai, Carl Ludwig, Eugene Troubetzkoy és Maurice van Swaaij a CGI stúdió renderelő rendszer kifejlesztéséért, Brian Whited, aki Walt Disney Animációs stúdiójában alkotta meg a Meander rajzoló szoftvert, továbbá Glenn Sanders és Howard Stark is, akik létrehozták a Zaxcom digitális zsinór nélküli mikrofonrendszert.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya