Hírek

Oscar 2017: És az Oscart kapja… a Mindenki!

Mindenki

Ismét magyar győzelemmel zárult az Oscar-díjátadó, a legjobb rövidfilm kategóriában győzött a Mindenki. A Kaliforniai álom először megnyerte a fődíjat, aztán kiderült, hogy tévedés történt…

Egészen döbbenetes élmény, hogy két egymást követő évben láthattuk, ahogy egy hazai alkotás elnyeri a kategóriájának Oscar-díját. Deák Kristóf rövidfilmje mindenkit leénekelt a mezőnyből, és a rendező egy nagyon bájos beszéd kíséretében vette át a díjat a Mindenkiért.

A győzelem fényében már fel se tűnt, hogy az este egyébként talán az elmúlt évek legrosszabb show-ja volt. A műsor legkínosabb pillanata az volt, amikor a díjátadó gála átváltozott egy kandikamerás akcióvá. Egy csapat turistát hoztak be a terembe, akik utána a színészekkel bohóckodtak. A másik tipikus Jimmy Kimmel-elem, a gonosz tweetek felolvasása szerencsére jobban sült el. De a gála legemlékezetesebb figurái sokkal inkább Matt Damon és Justin Timberlake voltak. Meg persze Warren Beatty.

A fődíjat a Kaliforniai álom kapta – először. Aztán kiderült, hogy rosszul olvasták be, és az igazi győztes a Holdfény volt. Úgy tűnt, mintha Warren Beatty vicce lett volna, de aztán elmondta, hogy egyszerűen rossz boríték volt nála. Egészen érthetetlen, és biztosan sokáig elemezni fogják, hogy ez mégis hogyan történhetett.

A színészek kapcsán viszont a papírforma érvényesült: a női főszereplők között Emma Stone (Kaliforniai álom), a férfiaknál Casey Affleck győzött (A régi város). A mellékszereplőknél Mahershala Alit (Holdfény), majd Viola Davist (Fences) díjazták. A legjobb rendezés díját Damien Chazelle nyerte el a Kaliforniai álomért – talán minden kategória közül erre volt a legnagyobb esély. A legjobb eredeti forgatókönyv díját Kenneth Logerman nyerte A régi városért, majd az adaptált szkript elismerését a Holdfény kapta – nem történt meglepetés.

A legjobb dokumentumfilm az O.J. – Made in America lett, ami egyébként is a legesélyesebb volt. Érdekes látni, hogy a tévésorozat után ismét egy olyan történetet méltatnak, ami az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának egyik legellentmondásosabb pillanatát ábrázolja. A legjobb idegen nyelvű film díját egyáltalán nem meglepő módon Az ügyfél nyerte. Bár szerintem is Asghar Farhadi az egyik legjobb kortárs rendező, sajnos ez az elismerés legalább annyira politikai állásfoglalás, mint művészetének értékelése (bővebben erről itt). Mindenesetre az iráni rendezőnek ez már a második díja, előzőt öt éve nyerte el a Nader és Simin – Egy elválás történetével.

Nagyon szurkoltunk a Kubónak, de sajnos a sokkal amerikaibb, ugyanakkor tényleg jó Zootropolis győzött az animációknál. A rövid animációk közül a Pixar alkotása, a Szalonka nyert, amit a magyar nézők is láthattak a Szenilla nyomában előtt. A legjobb rövid dokumentumfilmnek járó elismerést a szír háború orvosairól szóló The White Helmets vívta ki.

A technikai kategóriáknál először meglepetést okozott a hangvágásnál az Érkezés honorálása, majd A fegyvertelen katona elismerése. Minden hang kapcsán a musicalként hazai terepen mozgó Kaliforniai álmot vártuk befutónak. A legjobb zenénél viszont természetesen már beigazolódtak a várakozások, majd a musical két jelölt betétdalából a City of Stars diadalmaskodott végül.

Sokáig egyébként meglepően negligálták a Kaliforniai álom elismerését, csak a látványtervezésnél állt helyre a rend. Később aztán az egyébként rendkívül fontos vágást is A fegyvertelen katona érdemelte ki, ezzel egyértelművé vált, hogy nem fog tarolni a musical – később a fényképezéssel szépített a renoméján. A legjobb vizuális effektet A dzsungel könyve vitte el (mi a Zsivány Egyesre számítottunk). A legjobb sminknél a legesélyesebb Öngyilkos osztag diadalmaskodott, úgyhogy mostantól elmondhatjuk, a rengeteg szempontból csalódást keltő film Oscar-díjas alkotás.   

Mindenki

LEGJOBB RÖVIDFILM: MINDENKI (DEÁK KRISTÓF)

Legjobb film: Holdfény

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb idegennyelvű film: Az ügyfél

Legjobb dokumentumfilm: O.J. – Made in America

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb fényképezés: Kaliforniai álom

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb smink: Öngyilkos osztag

Legjobb jelmez: Legendás állatok és megfigyelésük

Legjobb vizuális effekt: A dzsungel könyve

Legjobb zene: Kaliforniai álom

Legjobb betétdal: City of Stars (Kaliforniai álom)

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb rövid dokumentumfilm:  The White Helmets

Legjobb rövid animációs film: Szalonka

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu