Hírek

Oscar 2017: A vasárnapi gála előtt csak ketten tudják a világon, kik kapják a díjakat

A vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt mindössze két ember van a világon, aki már tudja, hogy kik lesznek a díjazottak, de semmi kincsért sem árulnák el.

Valószínűleg senki sem hallott még Martha Ruizról és Brian Cullinanról, nem szerepelnek a magazinok címlapján és nem forgattak Hollywoodban, mégis ők az Oscar-díjátadó legfontosabb személyei. Ugyanis ők azok, akik megszámolják és összesítik az amerikai filmakadémia tagjainak leadott szavazatait, és megállapítják, hogy a 24 kategóriában ki kapja az Oscart.

Az Oscar-estén ők már a vendégek előtt végigvonulnak a Dolby Színház előtti vörös szőnyegen, mindketten aktatáskát visznek, a táskákban mindkettejüknél ott lesz egy-egy szett a győztesek nevét tartalmazó borítékokból.

„Megkérdezték tőlem, hogy mit élvezek a legjobban az egészből: hát azt, amikor a kocsival a színházhoz hajtok, mert olyan izgalmas, hogy mindenki csak találgatja, hogy kik lesznek a győztesek, de persze én addigra már pontosan tudom” – idézte a BBC News Ruizt.

Ruiz és Cullinan – a PwC vállalat partnerei – azonnal megkezdték a voksok számlálását, ahogy kedden a szavazás lezárult. A győzteseket a filmakadémia hétezer tagja választja ki, akik postai úton vagy elektronikus formában küldték be szavazólapjaikat. A legtöbben manapság már az utóbbit választják – mondta el Ruiz.

Bár 24 kategória győzteseit kell megállapítaniuk, a szavazatszámlálás teljesen manuálisan történik, nem használnak számítógépet. „Ahogy a szavazás lezárul, mindent kinyomtatunk, és kezdődik a manuális eljárás. Ennek számos oka van: egyebek mellett biztosak akarunk lenni, hogy az eredmények sem egy rendszerben, sem egy számítógépen nem maradnak benne” – magyarázta Ruiz.

A számolásban három-négy kollégája is segít Ruiznak és Cullinannak, ám ők csak részadatokat számolnak, az összesítést, amit többször is átszámolnak, csak a két megbízott végezheti.

A győztesek listáját péntekre állították össze, aztán mindketten megtanulják kívülről is, arra az esetre, ha bármi történne a borítékokkal.

Az ő feladatuk, hogy a győztesek nevét a megfelelő kategória borítékjába tegyék, majd a borítékokat a cég pecsétjével lezárják. Két sorozatot készítenek, hogy az Oscar-gálán mindkettejüknél legyen egy, majd egy ismeretlen helyre zárják a borítékokat a nagy estéig.

A biztonsági protokollhoz tartozik, hogy a díjátadó napján külön és más útvonalon jutnak el a Dolby Színházhoz. Mindkettőjüknek van biztonsági kísérete is, akik Ruiz szerint nem is őket, hanem az értékes táskát védik.

A megfelelő borítékot csak másodpercekkel az előtt adják oda a színfalak mögött a díjat átadóknak, hogy azok színpadra lépnének. Minden eshetőségre készen a kulisszák mögött is két helyen tartózkodnak, egyikük a színpad bal oldalán, másikuk a jobb oldalon.

Ruiz azt is elmesélte, hogy a vörös szőnyegen végigvonulva persze sokan tréfálkozva faggatóznak. Felidézte, hogy 2014-ben Cate Blanchett próbálta elvenni játékosan a táskát Cullinantól, abban az évben a színésznő meg is kapta az Oscart a Blue Jasminért. Cullinan azonban egy percre sem engedte ki a kezéből a táskát a kötélhúzás alatt.

Az Oscar-szavazatok számlálása az utóbbi 83 évben, amikor a feladat a PricewaterhouseCoopershez került, kitűnően működött. Az évtizedek során csupán 12 ember végezte ezt a felelősségteljes munkát. Ruiz harmadik éve csinálja.

Mint mondta, a környezetében mindenki tudja, hogy semmit sem árulhat el, és ezt tiszteletben is tartják, még ha alkalomadtán tréfálkoznak is vele.

A 89. Oscar-díjátadó gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A Saul fiát rendező Nemes Jeles László tavalyi győzelme után idén ismét magyar alkotás címe szerepelhet az egyik borítékban, Deák Kristóf rövidfilmes Oscarra jelölt Mindenki című filmje révén.

***

Filmtekercs Oscar-hetet tart: mielőtt megnyílik az év legizgalmasabb estje, háttér-elemzésekkel, kategória-bemutatókkal, kritikákkal és sok más cikkel készülünk fel. Ünnepeld velünk együtt a mozit és drukkolj velünk a Mindenkinek február 26. vasárnap este az Ankertben!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com