Hírek

Oscar 2018: Megvan az izlandi, indiai és hongkongi nevezett

Újabb három ország jelentette be, melyik filmet nevezi a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájába a jövő évi Oscar-versenyben.

Izland: Under The Tree

Halfsteinn Gunnar Sigurdsson drámája két szomszédról szól, akik egy fa miatt hadakoznak. A történet kísértetiesen emlékeztet Arany János: A fülemile című költeményére, bár itt a fa a szomszéd macskáira veti az árnyékát, a konfliktus pedig hamarosan véres összecsapássá növi ki magát.

A film a Velencei Filmfesztiválon debütált. Sigurdsson ismert rendező művészfilmes körökben, neki köszönhetjük az Á annan veg című filmet, amelyből Texas hercege címmel készített amerikai remake-et David Gordon Green – írja a Hollywood Reporter.

India: Newton

Amit Masukar második filmje egy újonc kormányhivatalnokról szól, aki félelmet nem ismerve, tisztességesen akarja levezetni a választásokat a konfliktusokkal teli, őserdei Cshattíszgarh tartományban.

A Newton főszereplői Rajkummar Rao és Anjali Patil. A film ma debütált az indiai mozikban, nagy sikert aratva. Ez megadta a szükséges anyagi hátteret is az Oscar-nevezéshez. Korábban már több fesztivált is bejárt, díjakat nyert Berlinben, Hong Kongban, jelöléseket szerzett Buenos Airesben, Edinburghban, Isztambulban, Jeruzsálemben és a Tribeca Filmfesztiválon.

Eddig India három Oscar-jelölést szerzett (Mother India, Salaam Bombay, Lagaan), de egyszer sem nyert – írja a Variety.

Hongkong: Mad World

A Mad World Wong Chun első filmje. A dráma mentális betegekről szól, a modern metropoliszok élhetetlenségét mutatja be. Hongkongban és a tajvani Golden Horse fesztiválon is nyert, a két tapasztalt főszereplőt, Elaine Jint és Eric Tsangot is díjazták.

A film Wong Jin és Jason Kwan Chasing the Dragon című filmjével, a Wong Kar-wai produceri munkájával készült See You Tomorrow-val illetve a Derek Tsang-féle Soul Mate-tel volt versenyben a hongkongi Oscar-nevezésért – írja a Hollywood Reporter.

A 90. Oscar-átadót március 4-én tartják, a jelölteket január 23-án jelentik be, az eseményekről természetesen a Filmtekercs is tudósít!

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu