Hírek

Oscar 2018: Spielberg új filmje díjesőre esélyes

Fotó: Flickr/David Torcivia

Megérkeztek az első vélemények Steven Spielberg legújabb mozijáról, A Pentagon titkairól:  nem meglepő módon a 2018-as Oscar egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Habár december 6-ig embargó alatt áll Spielberg új filmjének, A Pentagon titkainak (The Post) átfogó történő véleményezése, a közösségi médiában kedvcsinálóként már megkaptuk a főbb jelzőket – írja a The Hollywood Reporter.

Az Akadémia kedvenceit – a már több ízben is díjazott Meryl Streep, Tom Hanks és John Williams hármasát – felvonultató drámával kapcsolatban viszonylagos konszenzus alakult ki a kritikusok körében. Méltatják eleganciáját és hatásosságát, kiemelve az oknyomozó újságírás előtti tisztelgését.

A leginkább visszafogottan a Vox-nál értékeltek. Alissa Wilkinson szerint egyértelműen nem a legjobb film idén, de valószínűnek tartja a győzelmét, és nincs ellenérzése ezzel kapcsolatban, míg Peter Sciretta, a Slashfilm szerkesztője úgy tartja, hogy „fontos film, nemcsak a történelem, hanem a jelen számára is”.

 


A National Board of Review nevű amerikai filmtesület napokban megrendezett gáláján A Pentagon titkai érdemelte ki az idei év legjobb filmjének titulusát, ami a kritikák eddigi legfontosabb megerősítésének számít.

Az újságírás és az Oscar kapcsolata

A film a Washington Post laptulajdonosának, Kay Grahamnek és szerkesztőjének, Ben Bradlee-nek az Egyesült Államok kormányával folytatott csatáját eleveníti fel: precedenst teremtettek, médiajogi mérföldkövet állítva szembeszegültek az állammal, a nép igazságos és teljes körű tájékoztatása mellett kardoskodva. A kritikusok is ebben látják a film legnagyobb potenciálját, legkifejezőbb eszközét – azt, hogy a létező legjobb időben, az újságírói értékek degradálásának és az álhíreknek a korában készítették el.

A stáblistából, a szinopszisból és az előzetesből sejteni lehet, hogy a Fox célja a főbb díjak bezsebelése, amire nagy esély mutatkozik, de a Dunkirk vagy akár a Három óriásplakát Ebbing határában könnyen sarokba szoríthatja. Az viszont szinte elképzelhetetlen, hogy ne vinne haza egyetlen szobrocskát sem, hiszen a főbb szerepkörökben tevékenykedő veterán harcosok garanciát jelentenek legalább egy-két kategóriában.

Az újságírás mint téma feltörekvő tendenciát mutat, ami az elmúlt évek filmtermését illeti – a Spotlight és az Éjjeli féreg is lassan helyet foglalhat a zsáner legfontosabb alkotásai között. Korábban Az elnök emberei, a Hálózat, A nagy karnevál és A bennfentes mind-mind nehéz témákat dolgoznak fel, méghozzá kirobbanó sikerrel. A kérdés tehát adott; képes lesz-e A Pentagon titkai igazolni a kritikákat és ezzel a nagy elődök nyomdokaiba lépni vagy Spielberg csupán egy szép gesztust tesz az Akadémia felé?

A Pentagon titkait december 22-én mutatják be az Egyesült Államokban, ekkor kaphatunk választ a kérdésre, idehaza viszont majd csak 2018. február 22-én bizonyosodhatunk meg róla.

Avatar

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés