Hírek

Oscar 2018: Spielberg új filmje díjesőre esélyes

Fotó: Flickr/David Torcivia

Megérkeztek az első vélemények Steven Spielberg legújabb mozijáról, A Pentagon titkairól:  nem meglepő módon a 2018-as Oscar egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Habár december 6-ig embargó alatt áll Spielberg új filmjének, A Pentagon titkainak (The Post) átfogó történő véleményezése, a közösségi médiában kedvcsinálóként már megkaptuk a főbb jelzőket – írja a The Hollywood Reporter.

Az Akadémia kedvenceit – a már több ízben is díjazott Meryl Streep, Tom Hanks és John Williams hármasát – felvonultató drámával kapcsolatban viszonylagos konszenzus alakult ki a kritikusok körében. Méltatják eleganciáját és hatásosságát, kiemelve az oknyomozó újságírás előtti tisztelgését.

A leginkább visszafogottan a Vox-nál értékeltek. Alissa Wilkinson szerint egyértelműen nem a legjobb film idén, de valószínűnek tartja a győzelmét, és nincs ellenérzése ezzel kapcsolatban, míg Peter Sciretta, a Slashfilm szerkesztője úgy tartja, hogy „fontos film, nemcsak a történelem, hanem a jelen számára is”.

 


A National Board of Review nevű amerikai filmtesület napokban megrendezett gáláján A Pentagon titkai érdemelte ki az idei év legjobb filmjének titulusát, ami a kritikák eddigi legfontosabb megerősítésének számít.

Az újságírás és az Oscar kapcsolata

A film a Washington Post laptulajdonosának, Kay Grahamnek és szerkesztőjének, Ben Bradlee-nek az Egyesült Államok kormányával folytatott csatáját eleveníti fel: precedenst teremtettek, médiajogi mérföldkövet állítva szembeszegültek az állammal, a nép igazságos és teljes körű tájékoztatása mellett kardoskodva. A kritikusok is ebben látják a film legnagyobb potenciálját, legkifejezőbb eszközét – azt, hogy a létező legjobb időben, az újságírói értékek degradálásának és az álhíreknek a korában készítették el.

A stáblistából, a szinopszisból és az előzetesből sejteni lehet, hogy a Fox célja a főbb díjak bezsebelése, amire nagy esély mutatkozik, de a Dunkirk vagy akár a Három óriásplakát Ebbing határában könnyen sarokba szoríthatja. Az viszont szinte elképzelhetetlen, hogy ne vinne haza egyetlen szobrocskát sem, hiszen a főbb szerepkörökben tevékenykedő veterán harcosok garanciát jelentenek legalább egy-két kategóriában.

Az újságírás mint téma feltörekvő tendenciát mutat, ami az elmúlt évek filmtermését illeti – a Spotlight és az Éjjeli féreg is lassan helyet foglalhat a zsáner legfontosabb alkotásai között. Korábban Az elnök emberei, a Hálózat, A nagy karnevál és A bennfentes mind-mind nehéz témákat dolgoznak fel, méghozzá kirobbanó sikerrel. A kérdés tehát adott; képes lesz-e A Pentagon titkai igazolni a kritikákat és ezzel a nagy elődök nyomdokaiba lépni vagy Spielberg csupán egy szép gesztust tesz az Akadémia felé?

A Pentagon titkait december 22-én mutatják be az Egyesült Államokban, ekkor kaphatunk választ a kérdésre, idehaza viszont majd csak 2018. február 22-én bizonyosodhatunk meg róla.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya