Hírek

Oscar 2019: Engedett az Akadémia, nincs reklámszünetes díjátadás

A nagy felhárobodás és szakmai felszólalások miatt végül meghátrált az Akadémia, és mégis mind a 24 kategória díjátadását közvetítik majd.

A terv az lett volna, hogy a műsoridő lerövidítése végett random alapú kiválasztást követően 4 kategória díjátadását a reklámszünetben keverte volna le az Akadémia, azaz nézők milliói nem láthatták volna az eredményhirdetést ebben az esetben. A kimaradó 4 kategória a legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb smink és legjobb élőszereplős rövidfilm lett volna.

Mondani sem kell, hogy mekkora felháborodást keltett az ötlet: százával kezdtek tiltakozni, ráadásul az Oscar teljes bojkottálása is felmerült többekben. Olyan kiemelkedően fontos filmes szakemberek álltak ki a döntés ellen, mint az egyébként idén is Oscar-esélyes Alfonso Cuarón, Quentin Tarantino vagy Guillermo del Toro megannyi színésszel és operatőrrel karöltve.

A zajok pedig eljutottak a megfelelő helyekre, és győztek a felszólalók: végül mégiscsak mind a 24 kategóriában műsoron belül hirdetnek győztest.

Hallgasd meg podcastünket az idei esélyekről!

Nem ez az első érthetetlen és közelről sem professzionális ötlete az Akadémiának az idei szezonban. Korábban a legjobb 5 betétdal körül volt egy kisebb botrány, amikor az előzetes tervek szerint csak 2 jelölt kapott volna lehetőséget, hogy élőben a színpadon előadja a jelölt dalát. Az ellenállás azonban itt is meghátrálásra kényszerítette az Akadémiát.

Ha pedig még jobban visszamegyünk az időben, emlékezzünk csak arra, amikor tavaly felvetette az Akadémia a legpopulárisabb film kategóriát, amely szintén megrengette a szakmát. És bár idén még nem változtattak a kategóriákon, ki tudja, hogy jövőre mivel áll elő az Osca-gála.

Az egyetlen komolyan változtatás, amely meg is maradt, az a műsorvezető hiánya lesz.

Az Oscar-gála február 24. hajnalban lesz látható a TV2 új csatornáján, de ha szeretnéd jó hangulatban, egy nagyobb csapattal szurkolni végig az éjszakát, gyere el a Filmtekercses Oscar-bulira!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..