Hírek

Oscar 2020: Magyar film is bejutott a legjobb nemzetközi filmek közé!

Testről és lélekről után egy újabb magyar film került a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjának közelébe. Tóth Barnabás új filmje ott van az idei év 10 legjobb nemzetközi filmje között az Akadémia szerint. 

Kihirdette az Amerikai Film Akadémia a hazánk számára legfontosabbnak számító kategória, a legjobb nemzetközi film (korábban legjobb idegennyelvű film) shortlistjét. Azaz azt a tíz filmet, amelyből aztán az Akadémia tagjai szavazással választják ki majd a legjobbat, és amely megkapja végül az Oscar-díjat a korábban legjobb idegennyelvű filmnek nevezett kategóriában.

A magyar filmművészet újabb diadala, hogy ezen a listán ismét szerepel egy hazai film.

Tóth Barnabás Akik maradtak c. alkotása ugyanis befért a legjobb tíz közé. A Telluride filmfesztiválon debütált történelmi dráma ezzel olyan remekművek mellett szerepel, mint az idei Arany Pálma-díjas Élősködők vagy Pedro Almodóvar önreflexív művészfilmje, a Fájdalom és dicsőség.

A lista további szereplői A nyomorultak legújabb feldolgozása, a Les Misérables, a legjobb dokumentumfilmre is esélyes, észak-macedón Honeyland, a Harvey Keitel és Stellan Skarsgard nevével fémjelzett The Painted Bird Csehországból, a lengyelek nevezése, a Corpus Christi, Oroszországból a Beanpole, valamint a szenegáli Atlantics. A lista publikálásával párhuzamosan megvan a díjszezon egyik legnagyobb vesztese is, a Monos. A kolumbiai film jelölését ugyanis szinte mindenki biztosra vette, hatalmas meglepetés, hogy még a legjobb tízbe se fért be.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com