Hírek

Oscar 2021: Eddig ezek a férfi színészek kaphatnak a legnagyobb eséllyel Oscar-jelölést

da 5 bloods az 5 bajtárs

Az Oscar-gála még távol van, de már most is láthattunk pár ígéretes alakítást. A legjobb férfi főszereplő legesélyesebbjei eddig a következők.

Bár az Oscar-gála még távolinak tűnik, ráadásul az április 25-i időpont rendhagyó, az Indiewire már most előrejelzésekbe bocsátkozott a legjobb férfiszínészek terén. A januári Sundance filmfesztivál elindította pár film útját a díjátadógálákon. Bemutatták többek között az Anthony Hopkins főszereplésével készült The Fathert. Hopkins még a 90-es évek elején bezsebelt egy aranyszobrocskát a Bárányok hallgatnak Hannibal Lecter alakításáért, azóta pedig további négyszer jelölték, legutóbb tavaly a Két pápáért.

Hopkins a következő gálán is nagy esélyekkel indul a szobrocskáért. A The Fatherben Olivia Colman édesapját alakítja és a történet szerint minden segítséget visszautasít a lányától és végül a valósággal is elveszíti a kapcsolatot.

A klasszikus mozibemutatók hiánya miatt a vírus előtti fesztiválok mellett a streaming-szolgáltatók filmjeit ismeri egyelőre a közönség. Az előző hónapban debütált Spike Lee legújabb Netflixen látható filmje, Az 5 bajtárs, ami a vietnami háború visszatérő kísérteteit állítja középpontba.

A főszerepet Delroy Lindo kapta; egy traumatizált veteránt alakít, akinek vissza kell térnie az egykori harcmezőre. Az elemző szerint Lindo megkapja első Oscar-jelölését.

Mi írtuk róla: „Hol félelmetes harcos és kíméletlen zsarnok, hol szánni való áldozat. …Delroy Lindo elképesztően autentikus alakítása csak még emlékezetesebbé teszi ezt a sokrétű karaktert.” (Szabó Kristóf)

A harmadik színész, aki esélyes a jelölésre, a színészként eddig soha nem jelölt Ben Affleck. A The Way Back című sportfilmben egy alkoholista edzőt alakít. Mi úgy láttuk, hogy „Affleck egy terápiával felérő alakítással mesél életének egyik legnehezebb szakaszáról.” (Dunai Marcell)

Természetesen nem kizárólag ez a három színész nyújtott kiváló alakítást az év eddigi szakaszában, de a mozizárlat miatti preimerstop miatt még várnunk kell további filmekre. Látatlanban mondhatjuk, hogy különlegesnek ígérkezik Michael Fassbinder alakítása Taika Waititi Next Goal Wins című filmjében, de Sofia Coppola filmjében (On the Rocks) Bill Murray-ről sem szabad elfeledkeznünk. A hányattatott sorsú és egy ideig még dobozban maradó Tenet főszereplője John David Washington is esélyes lehet egy jelölésre, de Timothée Chalamet alakítását is figyelemmel kell kísérnünk Villeneuve Dűnéjében.

Ti kinek a kezében látnátok szívesen a legjobb színésznek járó Oscar-díjat?

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés