Hírek

Oscar 2021: Nem kell moziba menni egy díjért?

Miután a koronavírusnak köszönhetően világszerte – így Észak-Amerikában is – sorra zártak be a filmszínházak, nem annyira meglepő módon a következő évi Oscar-díjak kapcsán is változások lesznek.


Hirdetés

Az Amerikai Filmakadémia még biztosan sok, akár kényelmetlen döntést is kénytelen lesz meghozni, amit viszont már biztosra vehetünk, hogy a jelöltek közé jutás módja más lesz, mint eddig – írja a Variety.

Korábban az Oscar-jelölt filmeknek legalább hét napon keresztül a Los Angeles-i (kereskedelmi) mozik műsorán kellett szerepelniük ahhoz, hogy egyáltalán esélyt kapjanak, azonban ezt a kritériumot a keddi tanácskozásán ideiglenesen felfüggesztette a döntőbizottság. Ez az óriási lépés már csak azért is kimondottan izgalmas, mert a korábbi években egyre nagyobb bírálat érte a Netflix és egyéb streaming-szolgáltatók által filmszínházakban be nem mutatott alkotások díjazásait.

„Az Akadémia szilárd meggyőződése, hogy

nincs még egy olyan mód a film varázsának megtapasztalására, mint a moziban való megtekintés.

Ez iránti elköteleződésünk változatlan és megingathatatlan. Mindazonáltal a történelmileg is tragikus Covid-19 járvány szükségessé teszi ezen ideiglenes kivételek bevezetését. Az Akadémia támogatja tagjait és kollégáit is a bizonytalanság idején. Elismerjük munkájuk fontosságát, azt, hogy lássák és ünnepeljék azokat, különösen most, amikor a közönség is jobban értékeli ezeket, mint valaha” – írta David Rubin (elnök) és Dawn Hudson (CEO) a közzétett nyilatkozatban.

Az, hogy lazult a jelölési szigor, nem jelenti azt, hogy minden egyes online bemutatott produkció máris jogosult a nominációra. Csak olyan alkotásoknak van lehetőségük, amiket eredetileg mozis forgalmazásra szántak, továbbá az alkotóknak elérhetővé kell tenniük az akadémiai tagok számára létrehozott privát, online felületen.

Azt követően, hogy a filmszínházak újra kinyitnak, a szabály – elméletileg – semmissé válik, de azokat az alkotásokat, amiket addigra az interneten már bemutattak, nem kötelesek moziban is a közönség számára bocsátani. További érdekesség, hogy a bemutatási területet is kibővítették, így már nemcsak Los Angeles, de például New York és Chicago premierfilmjei is harcba szállhatnak.

Nemcsak ezt illetően tett nagy bejelentés(eke)t az Akadémia, hanem a kategóriák tekintetében is. 23-ra csökkentették a kiosztandó díjak számát, ugyanis következő évtől nem kap külön elismerést a legjobb hangkeverés és hangvágás. További érdekesség, hogy mostantól kezdve a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar elnyeréséhez a filmeknek 60, míg a folytatásoknak, franchise-oknak minimum 80%-ban kell valóban eredeti zenét tartalmazniuk.

A 93. Oscar-gálát 2021. február 28-án tartják majd… jelen tervek szerint.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.