Hírek

Oscar 2021: Nem kell moziba menni egy díjért?

Miután a koronavírusnak köszönhetően világszerte – így Észak-Amerikában is – sorra zártak be a filmszínházak, nem annyira meglepő módon a következő évi Oscar-díjak kapcsán is változások lesznek.

Az Amerikai Filmakadémia még biztosan sok, akár kényelmetlen döntést is kénytelen lesz meghozni, amit viszont már biztosra vehetünk, hogy a jelöltek közé jutás módja más lesz, mint eddig – írja a Variety.

Korábban az Oscar-jelölt filmeknek legalább hét napon keresztül a Los Angeles-i (kereskedelmi) mozik műsorán kellett szerepelniük ahhoz, hogy egyáltalán esélyt kapjanak, azonban ezt a kritériumot a keddi tanácskozásán ideiglenesen felfüggesztette a döntőbizottság. Ez az óriási lépés már csak azért is kimondottan izgalmas, mert a korábbi években egyre nagyobb bírálat érte a Netflix és egyéb streaming-szolgáltatók által filmszínházakban be nem mutatott alkotások díjazásait.

„Az Akadémia szilárd meggyőződése, hogy

nincs még egy olyan mód a film varázsának megtapasztalására, mint a moziban való megtekintés.

Ez iránti elköteleződésünk változatlan és megingathatatlan. Mindazonáltal a történelmileg is tragikus Covid-19 járvány szükségessé teszi ezen ideiglenes kivételek bevezetését. Az Akadémia támogatja tagjait és kollégáit is a bizonytalanság idején. Elismerjük munkájuk fontosságát, azt, hogy lássák és ünnepeljék azokat, különösen most, amikor a közönség is jobban értékeli ezeket, mint valaha” – írta David Rubin (elnök) és Dawn Hudson (CEO) a közzétett nyilatkozatban.

Az, hogy lazult a jelölési szigor, nem jelenti azt, hogy minden egyes online bemutatott produkció máris jogosult a nominációra. Csak olyan alkotásoknak van lehetőségük, amiket eredetileg mozis forgalmazásra szántak, továbbá az alkotóknak elérhetővé kell tenniük az akadémiai tagok számára létrehozott privát, online felületen.

Azt követően, hogy a filmszínházak újra kinyitnak, a szabály – elméletileg – semmissé válik, de azokat az alkotásokat, amiket addigra az interneten már bemutattak, nem kötelesek moziban is a közönség számára bocsátani. További érdekesség, hogy a bemutatási területet is kibővítették, így már nemcsak Los Angeles, de például New York és Chicago premierfilmjei is harcba szállhatnak.

Nemcsak ezt illetően tett nagy bejelentés(eke)t az Akadémia, hanem a kategóriák tekintetében is. 23-ra csökkentették a kiosztandó díjak számát, ugyanis következő évtől nem kap külön elismerést a legjobb hangkeverés és hangvágás. További érdekesség, hogy mostantól kezdve a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar elnyeréséhez a filmeknek 60, míg a folytatásoknak, franchise-oknak minimum 80%-ban kell valóban eredeti zenét tartalmazniuk.

A 93. Oscar-gálát 2021. február 28-án tartják majd… jelen tervek szerint.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya