Hírek

Oscar 2018: Cicely Tyson színésznő és Lalo Schifrin zeneszerző is életműdíjat kapott

Mandatory Credit: Photo by Patsy Lynch/REX/Shutterstock (7451292y) Cicely Tyson Medal of Freedom presentation, Washington DC, USA - 22 Nov 2016

Cicely Tyson színésznő, Lalo Schifrin zeneszerző és Marvin Levy sajtószóvivő is Oscar-életműdíjat kapott a vasárnap este Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján, amelyen a Kathleen Kennedy-Frank Marshall producerházaspárt Thalberg-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia – írja a The Hollywood Reporter filmes portál.

A 10. alkalommal megrendezett gálát John Bailey, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke nyitotta meg a Ray Dolby Bálteremben.

Köszöntőjében Bailey megemlékezett a kaliforniai tűzvész áldozatairól. „Sok ezer amerikai honfitársunk vált otthontalanná, csaknem 1400 ember holléte még mindig ismeretlen” – mondta Bailey, hozzátéve, az akadémia saját történelmének egy része is a lángok martalékává vált a kaliforniai Paramount Ranch leégésével.

A gálavacsorát megelőző vörös szőnyeges felvonulást is jelentősen lerövidítették a szervezők a tűzvészre való tekintettel.

Cicely Tysont 1973-ban jelölték Oscar-díjra a Csibész című film női főszereplőjeként nyújtott alakításáért. További ismert filmjei között van a Sült, zöld paradicsom és A segítség is. A 93 éves színésznőt Ava DuVernay rendező köszöntötte a megjelentek előtt.

Beszédében Tyson felidézte a pillanatot, amikor John Bailey telefonon elmondta neki, hogy Oscar-díjat kap életművéért. „Meg sem tudtam szólalni, és meg kell mondjam, nem tudok még egy olyan alkalmat felidézni, amikor egy információ így előhozta volna belőlem a Niagara-vízesést. Csak sírtam, sírtam és sírtam” – emlékezett vissza a színésznő.

A 86 éves Lalo Schifrint Clint Eastwood méltatta, majd a páros rövid eszmecserét folytatott a színpadon közös szenvedélyükről, a jazzről. A hatszor is Oscar-díjra jelölt zeneszerző Argentínából származik. Mielőtt az ötvenes években Buenos Airesben filmzenéket kezdett volna komponálni, Franciaországban tanult klasszikus zenét és jazzt. Több mint száz film zenéjét szerezte, neki köszönhető a Mission: Impossible alapmotívuma is.

Marvin Levy, akit Tom Hanks köszöntött vasárnap este a színpadon, az MGM stúdiónál kezdett dolgozni New Yorkban, majd Hollywoodban a Columbiánál folytatta pályáját, ahol olyan filmekkel foglalkozott, mint A mélység vagy a Kramer kontra Kramer. A Harmadik típusú találkozások forgatása, 1977 óta képviseli Steven Spielberget, az Amblin Entertainment, a DreamWorks és az Amblin Partners produkciós cégekben is dolgozott. Ő az első filmipari sajtószóvivő, aki Oscar-életműdíjat kapott.

A filmszakma legkiválóbb producereit elismerő Irving G. Thalberg-díjat a Kathleen Kennedy-Frank Marshall producerházaspár vehette át, akiket régi jó barátjuk és kollégájuk, Steven Spielberg köszöntött a színpadon.

Kennedy és Marshall számos olyan film producere volt, amelyet Spielberg rendezett. Az elveszett frigyláda fosztogatói producereként Marshall Oscar-jelölt lett. Kennedy, akit az E.T. – A földönkívüli, a Hadak útján és a Lincoln című filmekért jelöltek Oscarra, az első nő, aki elnyerte az 1937-ben alapított Thalberg-díjat.

Beszédében a producer elmondta, nagyon büszke rá, hogy első nőként veheti át az elismerést, ám nem ő az első és biztosan nem is az utolsó nő, aki kiérdemelte azt.

Kennedy jelenleg a Lucasfilm elnöke, felügyeli a Star Wars-filmeket, Marshall pedig legutóbb egyebek között a Jurassic World: Bukott birodalom című kasszasiker producere volt.

Az idei Oscar-szezon életműdíjainak átadása után az amerikai filmakadémia 2019. január 22-én hozza nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját, a díjátadó ceremóniát pedig február 24-én tartják Los Angelesben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya