Hírek

Ezek a filmek szállnak ringbe a legjobb filmnek járó Oscarért

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia nyilvánosságra hozta, mely filmek versenyeznek a hőn áhított szoborért.

Összesen 276 film van versenyben az év legjobb filmjének járó Oscarért. A nyilvánosságra hozott listán sok meglepetés nincsen: a szobor főbb várományosai közül a Belfast, A kutya karmai közt, a Dűne vagy a West Side Story mellett több nemzetközi produkciót is találunk, így technikailag a Drive My Car, az Isten keze, de még a szűkített listáról lemaradó Titán is az év legjobbja lehet a 94. díjátadó gálán.    

A legjobb film jelöltek 2009-es bővítése óta egyszer sem jelöltek dokumentumfilmet a kategóriában, idén a Menekülés, a The Rescue, a Summer of Soul és a The Velvet Underground is áttörheti az üvegplafont.

Jelenet a dán Menekülés (Flee) című filmből

Tavaly az Akadémia a járványhelyzetre való tekintettel 2021. február 28-ig hosszabbította meg a jogosultságot a nevezésre, így szerezhetett jelölést a Júdás és a Fekete Messiás vagy a The United States vs. Billie Holiday, melyeket csak tavaly februárban láthatott először a közönség, de ennek ellenére a megtépázott 2020-es évad alkotásaival versenyeztek. Így 366 film vált nevezhetővé a legjobb film díjra.

Idén ez a szám a megrövidült, 10 hónapos nevezési idő miatt kisebb.

Ezért is kellett az idei filmeknek egy lazább kritérium rendszernek megfelelni: a legjobb film díjra jogosult alkotást 2021. március 1. és 2021. december 31. között kell minimum hét napig vetíteni egy kereskedelmi moziban az Egyesült Államok hét nagyvárosának valamelyikében. A filmnek minimum 40 percesnek kell lennie, valamint a nevezés részeként egy inkluzivitásról és reprezentációról szóló ívet is be kell adni az Akadémiához.

A jelöltek névsorát február 8-án jelentik be, a 94. Oscar-gálát pedig március 27-én rendezik meg, egy éves kihagyás után ismét a hollywoodi Dolby Színházban.

A fődíjra jogosult filmek teljes listáját IDE kattintva tudjátok meglesni.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com