Hírek

Oscar-díj 2016 – Whoopi Goldberg és Pharrell Williams is részt vesz a gálán

2012_oscar_nominationsWhoopi Goldberg és Pharrell Williams is szerepel az idei Oscar-gálán díjat átadó, valamint fellépő művészek névsorában, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra az akadémia, a nem fehér bőrű színészek mellőzése miatt kipattant és egyre nagyobb hullámokat verő Oscar-botrány közepette.

A február 28-i gálán Benicio Del Toro, Kevin Hart, Tina Fey, Ryan Gosling, Lady Gaga, Sam Smith, Charlize Theron, Jacob Tremblay és a The Weeknd is színpadra lép.

„Ezek a művészek mindannyian csodálatos egyediséggel töltik meg az Oscar színpadot” – idézte a BBC News David Hillnek és Reginald Hudlinnak, a gála producereinek szavait. Az akadémia Los Angelesben jelentette be a 88. Oscar-gálán színpadra lépő művészek névsorának egy részét.

Az idei rendezvényt beárnyékolja a botrány, mely akkor robbant ki, amikor kiderült, az amerikai filmakadémia immár a második egymást követő évben csak fehér bőrű művészeket jelölt színészi kategóriákban Oscar-díjra.

Spike Lee világhírű amerikai rendező nemrég kvótarendszer bevezetését sürgette a fekete bőrű, ázsiai és kisebbségben élő etnikumok alulreprezentáltságának megszüntetése érdekében.

A fekete bőrű rendező – aki novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott életművéért – elmondta, hogy nem kíván részt venni a „hófehér” díjátadó gálán, ezután más sztárok is jelezték távolmaradásukat.

Az amerikai filmakadémia a napokban széleskörű változtatások bevezetését jelentette be, amelyekkel a díjakról szavazók körét sokszínűbbé akarják tenni, ugyanis a 6200 fős tagság jelenleg zömmel idősebb fehér férfiakból áll.

Az Oscar-díjra jelölt Charlotte Rampling ugyanakkor „a fehérek elleni rasszizmusnak” nevezte a mostani vitát, míg a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine „türelemre” intette fekete bőrű színésztársait.