Hírek

Oscar-díjas forgatókönyvíró dolgozik John le Carré új regényén

Fotó: Anton Corbijn

Fotó: Anton Corbijn

A napokban jelent meg Angliában és az Egyesült Államokban John le Carré legújabb regénye, az A Delicate Truth. A könyvet hatalmas várakozás előzte meg egész évben, a kiadó szerint ez az egyik legjobban várt mű Angliában idén.

Ráadásul úgy tűnik, hogy le Carré nem okoz csalódást: az első kritikák kifejezetten szeretik a 81 éves szerző regényét. Az Independent szerint le Carré továbbra is rendkívüli módon tudja ábrázolni korunk világát, a prózája egyszerre provokáló és felkavaró. A Guardian azt írja, hogy a kémregények megteremtője még mindig kiszámíthatatlan, és folyamatosan bővíti a határait.

Nem csak ennek lehet örülni azonban: tegnap bejelentették, hogy Az üldözött (A Most Wanted Man), A mi emberünk (Our Kind Of Traitor) és a Hajsza (Smiley’s People) mellett az A Delicate Truth-ból is filmet fognak forgatni. A The Ink Factory (le Carré fiainak a vállalata), valamint a BBC közösen végzi a munkálatokat, a forgatókönyvet pedig William Monahan fogja írni, aki jelenleg a Sin City: A Dame To Kill Foron dolgozik, illetve ő írta A Tégla című négyszeres Oscar-díjas film forgatókönyvét is, ahol éppen ő kapta az egyik Oscart a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Magyarországon az A Delicate Truth szeptemberben jelenik meg. A Könyvhéten érkezik A kém, aki bejött a hidegről című műfajteremtő regény 50. évfordulós ünnepi kiadása, több mint két hónappal a nemzetközi kiadás előtt. A kötetben két, rendkívül személyes hangvételű írás is helyet kapott a szerző tollából. Az előszóban arról mesél, hogy mit jelentett neki és a regénynek ez a fél évszázad, az utószóban pedig felidézi a legendás film születésének körülményeit. 

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya