Hírek

Oscar-esélyes filmek először a Primanimán

the-boy-and-the-world2Öt napon át az animáció fővárosává válik Budaörs. Október 28. és november 1. között több mint 100 animációs kisfilm mutatkozik be a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon. Magyarország legdinamikusabban fejlődő animációs seregszemléjének rangosságát mutatja, hogy idén már négyszer annyi nevezés érkezett, mint ahány filmet végül vetítésre bocsátott az előzsűri. A legtöbb munka külföldről jött, közülük nem egy már több rangos nemzetközi megmérettetésen is díjazott, illetve díjra esélyes alkotás. 

A Primanimát 2012 óta rendezik meg október legvégén, immár harmadik alkalommal. Különlegessége, hogy diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A vetítések helyszíne a fővárosból pár perc alatt megközelíthető budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ.

Az idén ötnaposra bővült fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációja mutatkozik be. Köztük számos olyan animációs rövidfilmmel, mely idén nagy valószínűséggel bekerül az Oscar-válogatóba. Itt láthatja először a magyar közönség többek között a franciaországi Annecyban fődíjat nyert, francia–dél-koreai filmet, Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise) címmel, illetve a svájci Mauro Carraro Santiago felé (Hasta Santiago) című humoros útinaplóját az El Caminóról. Igazi csemegének számít – sok más alkotás mellett – a lengyel–magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmje, a Fürdő (Laznia) is, vagy Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmje, a Symphony No. 42.

A Primanimán idén sem csak rövidfilmeket láthat a közönség, hanem több egészestés animáció is műsorra kerül. Így például itt vetítik először az Oscar-díjra is esélyes, varázslatosan szép, brazil, egészestés animációs mozit, A fiú és a világ (The Boy and the World) címmel, és bemutatnak egy, a szlovákiai magyar kérdést feszegető, egyedülállóan kreatív animációs dokumentumfilmet is (Felvidék).

Délelőttönként animációs mesefilmek szerepelnek a programban, ahova díjmentesen várják a gyermekeket és családokat. Összesen 22 magyar és külföldi kisfilm méretteti meg magát ebben a szekcióban, az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség előtt. A legjobb mesének járó díjat a gyermekközönség szavazatai alapján osztják ki a filmet készítő alkotónak. A nyereményt az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta föl.

Az animációs rövidfilmeket idén is háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Kaspar Jancis Cartoon d’Or-díjas észt animációs filmrendező, Aneta Ozorek lengyel filmes szakember, fesztiválkurátor és Yiorgos Tsangaris ciprusi grafikusművész, az Animafest Cyprus – Views of the World fesztivál művészeti igazgatója. Az alkotások többek között a Budaörs Város Önkormányzata által szponzorált fődíjért, valamint a budapesti MELON FX animációs stúdió által a legjobb magyar filmeknek felajánlott díjakért versenyeznek.

A vetítések után esténként a zenei koncerteké a főszerep, fellép az Úzgin Űver, a Szeder, Dj Sztyepp és a Lóci játszik formáció.

A fesztivál október 28-án, az Animáció Nemzetközi Világnapján veszi kezdetét. A világnapot az UNESCO nemzetközi animációs szervezete, az ASIFA kezdeményezésére 2002 óta ünnepelik meg világszerte az animáció szerelmesei.

További információ:
www.primanima.eu

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com