Hírek

Oscar 2019: Legjobb film a Zöld könyv, itt a nyertesek teljes listája

Kiosztották a 91. Oscar-gála díjait. Legjobb film a Zöld könyv lett. Íme a nyertesek teljes listája.

Peter Farrelly Zöld könyv című filmje a hatvanas években, a szegregáció idején játszódik. A fekete zongoraművész Don Shirley (Mahershala Ali) koncertturnéra indul olasz sofőrjével (Viggo Mortensen) az amerikai délen.

Zöld könyvben  nyújtott alakításáért Mahershala Ali a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját vehette át, és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is megkapta a produkció.

A házigazda nélkül megrendezett ceremónia másik nagy nyertese Alfonso Cuarón Roma című fekete-fehér mexikói alkotása volt. A filmmel Cuarón a hetvenes évek elején Mexikóváros Roma negyedében eltöltött gyermekkorát idézte fel. A produkció a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, valamint az operatőri és a rendezői Oscart is elnyerte. Cuarón az első rendező, aki az operatőri Oscart is megkapta ugyanazért a filmjéért.

Fekete Párduc című képregényfilm is több Oscar-szobrot gyűjtött össze a díjátadón: a filmzenét komponáló Ludwig Göransson elismerésén kívül a jelmez és a legjobb díszlet Oscarját is elnyerte. Afroamerikai művészként a jelmeztervező Ruth E. Carter és a díszlettervező Hannah Beachler is elsőként lett Oscar-díjas a maga kategóriájában.

A legjobb színésznő díját Olivia Colman brit színésznő vehette át  A kedvenc című történelmi drámában nyújtott játékáért.

A legjobb színész Oscar-szobrát pedig a Bohém rapszódiában Freddie Mercuryt alakító Rami Maleknek adták át.

Regina King, a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmért megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscarját.

Spike Lee filmje, a Csuklyások: BlacKkKlansman, amely hat kategóriában volt jelölt, a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját nyerte el a gálán.

A legjobb dokumentumfilm díját a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta, amely Alex Honnold sziklamászóról szól.

A rövid dokumentumfilmek mezőnyében az indiai nőkről szóló Period. End of Sentence alkotói nyertek.

A legjobb vizuális effektusokért Az első ember című filmet díjazta az amerikai filmakadémia.

A legjobb eredeti betétdal Oscarját pedig Lady Gaga vehette át a Shallow című számért a Csillag születik című filmből.

Az egész estés animációs filmek között a Pókember – Irány a pókverzum című alkotást jutalmazta a filmakadémia. A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta.

Kép: Fórum Hungary

A legjobb vágás, hangvágás és hangkeverés díját a Freddie Mercuryről és a Queen együttesről szóló Bohém rapszódia című zenés film alkotói vehették át.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com