Hírek

Oscar-gyanús alkotással nyit az idén online érkező 17. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

A járványügyi helyzetre való tekintettel idén online tartják meg az év egyik legrangosabb dokumentumfilmeket felvonultató fesztiválját. A 17. Verzió pedig nem is kezdődhetne aktuálisabb alkotással, mint a kínai 76 nap.

Az idei Verzió Dokumentumfilm Fesztivált online térben rendezik meg: a nagy presztízsű seregszemle november 10. és 22. között fut majd és a fesztivál rendhagyó keretei miatt ezúttal nem fix időpontban vetítik majd az alkotásokat.

A 17. Verzió szűk kéthetes lefutása alatt a nézők akkor láthatják a kiválasztott dokukat, amikor csak akarják.

Ennek ellenére a fesztivál nyitófilmje nem maradhat el: idén a többszörösen díjazott 76 nap című munkával nyílik meg az ígéretes és izgalmas alkotásokkal teletömött online esemény. Weixi Chen és Hao Wu alkotása Wuhanba kalauzolja el a nézőket, ahol a koronavírus először komolyabban felütötte a fejét. Az érzékeny és nyílt dokumentumfilm az egészségügyi frontvonalban dolgozók mindennapi harcát tárja elénk, amely sajnos a mai napig hihetetlenül aktuális.

A fesztivál összesen 39 országból mutat be filmeket; 50 alkotásra válthatunk majd online jegyet. A világ minden sarkáról érkeztek nevezettek, így a mostani mezőny is igen színes lett.

A Verzió szokásához híven idén is a társadalmi problémákat feldolgozó és azokra reflektáló filmeket ülteti a középpontba. Lesz itt szó a környezetszennyezésről, a bevándorlásról, a bűnözésről és annak azon oldaláról, amelyről általában kevesebbet hallani a hírekben. Érkezik Hubert Sauper Sundance-díjas Epicentrum című munkája is, valamint megnézhetjük az Ébredj a Marson című dokut is, amely egy koszovói család életéről szól, akik Svédországba költöztek.

Természetesen a 2020-as fesztivál felhozatalából sem maradhatnak ki a magyar alkotások: találkozhatunk a szerelem igazi erejével egy végstádiumban lévő férfi és felesége kapcsolatán keresztül (Végstádium), megismerhetjük közelebbről is Barta Tamás életét (Barta Tamás – Siess haza, vár a mama), valamint Oláh Judit nagy port kavaró munkája, a Visszatérés Epipóba is műsoron lesz, amely ismét elővette Sipos Pál történetét és bebizonyította, hogy az ilyen történeteket sosem szabad elfelejteni.

Ezt dobta a gép – Visszatérés Epipóba

A részletes programról, a filmek pontos listájáról és a jegyvásárlás menetéről a Verzió hivatalos honlapján lehet többet olvasni. Mindenkinek jó fesztiválozást kívánunk!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya