Hírek

Oscar-kategóriát érdemelnének a kaszkadőrök Helen Mirren szerint

Helen Mirren szerint is itt az ideje végre, hogy az Akadémia Oscar-díjjal jutalmazza a filmszakmában dolgozó kaszkadőröket – áll az IndieWire hírében.

Az egyébként maga is Oscar-díjas színésznő azóta tartja még fontosabbnak, hogy a kaszkadőrök számára is kategóriát alapítson az Akadémia, mióta elkezdett akciófilmekben dolgozni. Helen Mirren saját bevallása szerint mindig is nagy vágya volt, hogy ilyen műfajban is kipróbálhassa magát, de az arany szobrocska előtt erre nemigen volt alkalma. Aztán hirtelen jöttek a felkérések, ő pedig a Red 12 és a Halálos iramban 8 révén is végre belekóstolhatott, milyen is akciófilmet forgatni.

Elmondása szerint ekkor tudatosult benne igazán, milyen eszméletlenül nehéz és precíz munkát is végeznek a kaszkadőrök. „Ezek az emberek hihetetlenek, annyira óvatosak, annyira profik. Egyszerűen művészek: csodálatos dolgokat visznek véghez.” – mondta egy friss interjúban.

Az ötlet persze nem Mirren fejéből pattant ki, de mindenképpen pozitív, ha egyre több megbecsült alkotó áll ki az egyik talán legméltánytalanabbul ignorált filmes szakma mellett. Jack Gill például, aki kaszkadőr koordinátorként a legnagyobb akciófilmeken dolgozik egészen 1991 óta próbálja petícióval elérni, hogy kategóriát kapjanak a kaszkadőrök. Igaz, hogy 2007 óta a SAG Awards díjazza őket filmes és televíziós kategóriákban, de a mai napig a Taurus World Stunt Awards jelenti a legnagyobb szakmai elismerést számukra. Az Oscar-kategória pedig úgy tűnik, hogy továbbra is várat magára.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya