Nincs kategorizálva

Oscar Live

oscars_2013

06:18
A legjobb film: A tégla

Scorsese és az Oscar végre összeborultak. Scorsese az Oscar-díj legnagyobb vesztesének számított idáig (Hitchcock mellett), 2007-ben végre megkönyörült rajta az Akadémia.
Kissé felemás érzés leírni ezt. Való igaz, hogy A tégla igen jó film, de kétséges, hogy a legjobb-e az idei jelöltek közül. Való igaz, hogy mesteri rendezés, de mégiscsak remake. És való igaz, hogy minőségével megérdemli az Oscart, de biztos, hogy messze nem a legkitűnőbb Scorsese alkotásai között.
Szegény Scorsese most már amíg él, le nem moshatja magáról, hogy szánalom-Oscart kapott. Akár megérdemli A tégla a győzelmet, akár nem, maga a díj kimondottan kitolás vele szemben.
Azért mi gratulálunk.

06:12
A legjobb rendező: Martin Scorsese – A tégla

A filmkészítés nagy öregjét ez idáig hatszor jelölték a legjobb rendezés, kétszer pedig a legjobb forgatókönyv Oscar-díjára. Legújabb alkotásával, A téglával igazi leckét adott Hollywoodnak, ahol a remake-készítés idáig gyakran egyet jelentett a jó filmek megszentségtelenítésével: Scorsese nagyszerű érzékkel rendezte újra a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek történetét. Bár lehet vitatkozni afölött, hogy ama bizonyos paraszthajszállal vajon a hongkongi vagy az amerikai film van-e följebb, A tégla rendezése méltó Scorsese hírnevéhez.
Scorsese:Eastwood idáig 1:0. De a döntő párbaj a Legjobb filmé…

06:09
A legjobb színész: Forest Whitaker.
Idi Amin, a hírhedt afrikai diktátor megformálásáért Forest Whitaker szinte minden jelentős díjat begyűjtött. Egyértelmű esélyese volt már jó előre az Oscarnak is, s az esély, íme, bejött: szenzációs alakításáért 2007 Legjobb színésze lett.

06:00
A legjobb színésznő: Helen Mirren.
Helen Mirren olyannyira tehetséges és bombasztikus a vásznon, hogy nem is értjük, eddig miért csak kis költségvetésű vagy művészfilmekben, meg BBC-sorozatokban láthattuk a képernyőn. 2007-ben immár harmadszor jelölték Oscar-díjra a Legjobb színésznő kategóriában; győzelme idén olyan biztosnak tűnt már előre, amilyen biztosnak csak tűnhet egy Oscar egyáltalán. A királynő világkörüli fesztiválsikereiben legalább akkora (ha nem nagyobb) része volt Helen Mirren alakításának, mint a rendezésnek.
“Papírforma”, mondhatnám, ha nem utálnám ezt a szót. Inkább úgy fejezem ki: “közmegegyezéssel megérdemelt díj”.

06:00
Már csak a négy fő kategória van hátra. A színésziek eléggé biztosnak tűnnek – Helen Mirrent és Forest Whitakert tartják esélyesnek –, a Legjobb rendezés és a Legjobb film kategóriájában viszont nagy csata várható. Félórán belül eldől minden…

05:48
Megvan A tégla második díja is: a legjobb vágás.

05:34
A legjobb betétdal: I Need To Wake Up, a Kellemetlen igazság végefőcíme.

05:18
A család kicsi kincse már biztosan Oscar-díjas: a legjobb eredeti forgatókönyv díját vehette át az író. Becsszóra, megérdemli!

05:12
Az idei legjobb filmzene a Bábelé. Ezt megelőzően Ennio Morricone vette át életműdíját, az átadó Clint Eastwood volt. Morricone hosszabb, olasz nyelven elmondott beszédben köszönte meg a szobrot, és mindazoknak ajánlotta, akik bár megérdemelték, sosem kaptak Oscart.

04:47
A legjobb rövid dokumentumfilm: a kínai The Blood of Yingzhou District.

04:52
A legjobb dokumentumfilm a Kellemetlen igazság lett. Al Gore legalább a Kodak színházban győztes, ha a Fehér Házban nem lett az…

04:40
A legjobb női mellékszereplő: Jennifer Hudson!
Az American Idolban (= amerikai Megasztár) híressé vált énekeslány fergeteges játékot mutatott be első filmjében, a Dreamgirls-ben. Olyannyira, hogy Oscar-jelölése már a kezdetektől biztos volt, és nyereményére is sokan mertünk volna fogadni nagy összegben… Effie szerepében fantasztikus, sokáig emlékezetes előadást láthattunk Amerika frissen felfedezett kedvencétől, a győzelem tehát alaposan megérdemelt – hajrá, Jennifer, így tovább!

04:35
És a legjobb nem angol nyelvű film: a német A mások élete. Kritika a Tekercsen.

04:26
A legjobb vizuális effektusok díját igazán erős mezőnyben A Karib-tenger kalózai második része kapta. A film BAFTÁ-t is nyert ugyanezért korábban.

04:18
A legjobb operatőri díj A faun labirintusáé – a filmnek ez a harmadik Oscarja, Zsigmond Vilmos pedig megmarad jelöltnek. Igaz, már büszkélkedhet egy korábbi Oscarral.

04:05
A legjobb jelmez a Marie Antoinette-é. A tervező érdekes angolsággal, de őszintén meghatódva vette át a díjat.

03:57
A tégla a legjobb adaptált forgatókönyv, a díjat Helen Mirren és Tom Hanks adta át. Megvan tehát A tégla első díja is – jön-e még mellé Legjobb rendezés vagy Legjobb film vajon? (És látjuk-e még Helen Mirrent a színpadon?)

03:48
A legjobb animációs film: Táncoló talpak. A rém rom kölykei és két verda ezt igen szomorúan fogadták a nézőtéren.

03:27
Megvan az első igazán fajsúlyos kategóriánk: a Legjobb férfi mellékszereplő idén Alan Arkin, A család kicsi kincsének nagypapája.

03:23
A legjobb hangkeverés a Dreamgirls-é. Az egyik vesztes jelölt, szegény, tizenkilencedszer bukta el a díjat…

03:20
A legjobb hangvágás díját a Levelek Ivo Dzsimáról kapja. Versenyben volt még Eastwood másik filmje, A dicsőség zászlaja is. Kíváncsian várjuk, vajon ez-e az utolsó díja vagy sem?

03:08
A legjobb rövidfilm az izraeli West Bank Story. Még mindig a két kisgyerek a színpadon; nagyon élvezik… És Abigail talán másodszor is feljöhet még ma éjjel.

03:06
Sajnos nem a Maestro kapta a legjobb animációs rövidfilm díját: helyette a The Danish Poet a befutó. A díjat egyébként a két kisgyerek: Will Smith kisfia és Abigail Breslin adták át.
Ettől függetlenül szívből gratulálunk a Maestrónak!

03:02
A faun labirintusának második díja: a legjobb maszk.

02:51
Daniel Craig adja át a legjobb látványterv díját – a győztes A faun labirintusa.

02:32
A teremben már mindenki elfoglalta a helyét, a műsorvezetők is sietnek befelé – reklám a tévében, és aztán kezdődik az Oscar-gála. (Mellesleg azok a reklámok irdatlan összegekbe kerülnek: a Super Bowl és az American Idol mellett az Oscar-közvetítés szüneteiért kérik a legtöbbet.)

02:26
Pillanatokon belül elkezdődik a díjkiosztó – az első Oscar a legjobb látványé lesz.

02:06
Ügyes kis animációval kezdődött a műsor: a Táncoló talpak pingvinjei adtak elő egy különszámot, hogy aztán egyikük a tengerparton felbukkanva találkozzon a Verdák főszereplőjével, valamint a nevezetes sárga VW-buszt toló kislánnyal és csapatával, pár Borat-fürdőruhás alakkal körbevéve. Az RTL Klub bőszen kommentál a szövegbe is közbevágva.

02:00
Üdvözlet, kedves Oscarra várakozók. Nemsokára elkezdődik a hetvenkilencedik Oscar-gála, s valószínűleg öt és hat óra között ér majd véget. Meglehetős izgalmakkal számolhatunk: két magyar jelöltnek, közöttük egy magyar filmnek drukkolhatunk, Helen Mirren és Forest Whitaker mellett is érhet még meglepetés minket, de a legnagyobb várakozás a Scorsese-Eastwood párviadalt övezi. Ők ketten a Legjobb rendezés és a Legjobb film kategóriájában is megvívhatnak. Az előző években a vén cowboy nyerte a párbajt – ki tudja, idén talán fordul a kocka.
A Filmtekercs mindvégig közvetíteni és kommentálni fogja a műsort, már amennyire lelkes drukkolásunk közepette idő jut rá:)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com