Hírek

Oscar verseny: Szász filmje a legjobb kilenc között

szasz_janos_nagy_fuzet_2A nagy füzet közelebb az Oscar-díjhoz – A „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában nevezett 76 film közül Szász János A nagy füzet című filmje bekerült a 9 filmből álló előválogatásba (shortlist), amelyből az Amerikai Filmakadémia tagjai fogják kiválasztani az 5 jelöltet január közepén. Legutóbb 1988-ban Szabó István Hanussen című filmje jutott el a jelölésig.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a magyar származású svájci írónő Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió – magyar producere Sándor Pál – és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

Egyéb jelöltek

Szász jános filmje mellett a másik nyolc alkotás nagy részét is bemutatták itthon: a jelöltek között van A vadászat dániából, Wong Kar-wai A nagymester című filmje, az Európai filmdíj-gálán taroló A nagy szépség Olaszországból, Danis Tanovic Epizód egy vasgyűjtő életéből című Ezüst-Medve díjas filmje, a kultuszfilm gyanús belga aspiráns, az Alabama és Monroe, valamint egy nálunk eddig be nem mutatott kambodzsai, német és palesztin film.

Szász János: A nagy füzet

A nagy füzet júliusi nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, azóta a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok hívták meg programjukba.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt (nominee) játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó trófeáért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án 86. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés