Hírek

Összeállt a 2013-as KAFF programja

ernest-et-celestine-8Összeállt, hogy a nevezett magyar animációs filmekből mely alkotások kerülnek bemutatásra a 11. KAFF-on. A háromtagú előzsűri döntése értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 Tv-sorozat epizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm az előzsűri döntésének a mérlege.

A közös előzsűrizés kapcsán a zsűritagok közül Haris László fotográfus a fiatalok által készített filmeknek örült: „nagy lelkesedésel néztem a MoMÉ-s hallgatók mellett más iskolák, pl. a BKF animációs diákjainak a filmjeit”. A bábrendező Kiszely Ágnes elárulta, nem volt nehéz az animációkat a bábszínház felől megközelítenie, hiszen az animációs rövidfilm és a 45-50 perces hosszúságú bábelőadásban közös, hogy mindkettő egyfajta esszenciális fogalmazásmóddal él – mint mondta, „egy srófra jár az agyunk”. Míg a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatónője színházi emberként elsősorban a filmek dramaturgiájára figyelt, Demeter István, a szolnoki TISZApART mozi vezetője a filmek tartalma kapcsán kiemelte, számos olyan rövidfilm került az idei KAFF programjába, melyek humanisztikus témájukkal a mai világban hiánypótlónak bizonyulnak, és ezért érdemes lesz odafigyelni rájuk.

A kétévenként megrendezett KAFF magyar programjával párhuzamosan idén már nyolcadszor kerül sor az Európai Animációs Játékfilmek és Tévéspeciálok Fesztiváljára.

Az egészestés animációk versenyprogramjában vetítik Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotását, a francia Benjamin Renner és Vincent Patar munkáját Ernest és Célestine címmel, Jean-Francois Laguionie A festmény című filmjét, az Örökbeadható című produkciót Laurent Boileau és Jung rendezésében, a cseh Tomás Lunák Európai Filmdíjjal jutalmazott Alois Nebel című művét, Anca Damian román-lengyel koprodukcióban készült Crulic, A túlvilágra vezető út című alkotását, a spanyol Ignacio Ferreras Ráncok című animációját, valamint a Ronal, a barbár című dán munkát, amelynek alkotója T. Christoffersen, K. V. Andersen és P. E. Lipski volt.

Az öttagú grémium tagjai, akik a versenybe került alkotásokat zsűrizni fogják a júniusi fesztiválon: Sayoko Kinoshita, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál vezetője, a lengyel Izabela Plucinskaanimációs filmrendező, aki az előző KAFF-on Esterházy című gyurmafilmjével a legjobb TV-speciál díját kapta, Buglya Sándor orvos–tanár–filmrendező–operatőr, Orosz István grafikusművész és Baghet Iskander szír–magyar fotográfus.

És hogy mely filmek kerültek be a 11. KAFF programjába? Itt megnézhetitek.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com