Hírek

Az érzékelés birodalma – Őszi filmvetítések a Francia Intézetben

Az érzékelés birodalma címmel indítja keddtől október 24-ig tartó őszi vetítéssorozatát a Budapesti Francia Intézet, amely többek között a Rodin és a Django című életrajzi filmekkel, valamint Palya Bea koncertjével várja a látogatókat 200 fős mozitermében.

Az érzékekre és az emlékekre alapozó válogatás tervezett vendége Jacques Doillon rendező, a mai francia filmművészet egyik megkerülhetetlen alakja, aki legújabb mozijában Auguste Rodin életét mutatja be Vincent Lindon főszereplésével – közölte a Francia Intézet hétfőn az MTI-vel. Mint a közlemény emlékeztet, a Rodin című cannes-i versenyfilm tiszteletadás egy hatalmas szobrásznak, aki tapintásával formálta az anyagot érzéki műalkotásokká.

Django (2017)

A válogatás másik életrajzi mozija a Django lesz, mely le is zárja majd a sorozatot.

A Palya Bea szereplésével készült film október 24-i vetítése előtt az énekesnő koncertet ad a Francia Intézetben. Mindkét alkotást premier előtt mutatja be a Francia Intézet.

A sorozat kedden a Saint Amour című vígjátékkal indul útjára, amelynek két főszereplője – a civilben is borászkodó Gérard Depardieu és Benoit Poelvoorde – Franciaország borvidékeit járja be.

Léa Mysius Cannes-ban is kitüntetett, Ava című alkotása egy fiatal lány történetét meséli el, aki megtudja, hogy hamarosan elveszíti a látását, Georges Franju 1959-es sci-fi-horrorja, a Szemek arc nélkül pedig Almodóvart előlegezi, Pierre Brasseur emlékezetes alakításával. A levágott kezű lány meséjének költői feldolgozása az annecyi animációs filmfesztivál egyik díjnyertes alkotása: a Grimm fivérek ihlette hősnő ugyan megmenekül, de ezért a kezével fizet.

Saint Amour

Jean-Paul Rouve édes-bús, Emlékek című filmje Michel Blanc-nal a főszerepben arra igyekszik rávezetni a nézőket, milyen hasznos érzékszerv is az emlékezet. Ezt támasztja alá Sylvain Chaumet fordulatos vígjátéka, az Attila Marcel is, amelyben az ifjú Paul tudata mélyéről egy különleges teafőzet és némi sütemény, vagyis az ízlelés segítségével bukkannak elő végül a gyermekkor képei.

Az idei cannes-i versenyprogram egy másik darabját, Francois Ozon legújabb, műfajilag ismét besorolhatatlan filmjét szintén premier előtt vetítik. A Dupla szerető sztorija a kétértelműségre, a látásmódok különbözőségére épül, a rendezőtől már megszokott fekete humorral. Tom Tykwer koprodukcióban készült filmje, a Parfüm: Egy gyilkos története vetítését követően Zólyomi Zsolt parfümőr vezeti be a közönséget az illatok világába.

A Bélier család (La famille Belier)
A Bélier család

A Bélier család, az utóbbi évek legkedvesebb francia vígjátéka, komoly emberi dilemmát vet fel: Paula boldogan él siketnéma szüleivel és szintén siketnéma öccsével, de velük ellentétben ő tökéletesen hall és beszél, sőt, csodálatosan énekel. A filmben nyújtott alakításáért Louane Emera 2015-ben megkapta a legjobb pályakezdő színésznőnek járó César-díjat.

A hét héten át zajló programból ezúttal sem maradhat ki a tematikus rövidfilm-összeállítás;

a tizenegy alkotásból álló blokkra október 5-én kerül sor. A Francia Intézet a filmeket eredeti nyelven, angol vagy magyar felirattal mutatja be, a vetítések többsége ingyenes. Az őszi válogatásról részletes információk az Intézet honlapján érhetők el.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com