Hírek

Osztrák lap: Fliegauf filmje nem hagy „kényelmesen hátradőlni”

Fliegauf Bence: Csak a szél
Fliegauf Bence: Csak a szél

Fliegauf Bence filmjéről, a Csak a szélről közölt méltató kritikát hétfőn a Der Standard című osztrák napilap, megállapítva, hogy az alkotás nem hagyja „kényelmesen hátradőlni” a nézőt.

A Csak a szél „egy aktuális, erősen átpolitizált témát olyan filmes formában dolgoz fel, amely többet vár el a nézőtől, mint hogy kényelmesen megelégedjen saját megdöbbenésével. Egyúttal a rendező több szimpátiát közvetít szereplőivel, mint a legtöbb, a tragikusra sokkal inkább kihegyezett film” – írta a vezető osztrák liberális lap az Ezüst Medvével és számos más európai filmdíjjal kitüntetett alkotásról, amely a következő napokban a bécsi Viennale filmfesztiválon is látható.

A Berlini Filmfesztivál zsűrijének nagydíja „több, mint megérdemelt” jutalom volt az alkotásért – olvasható a cikkben.

A belga Dardenne-fivérek filmjeinek védjegyét, a szereplőt a válla felett követő kézikamerát Fliegauf Bence és Lovasi Zoltán operatőr saját, lírai interpretációban használja – írta a kritikus.

A lap értékelése szerint Fliegauf filmje kifinomultan érezteti a mindennapos fenyegetést. Ennek érdekében a nézővel soha nem közöl többet, mint amit szereplői tudnak. Csak egyszer használ párbeszédet arra, hogy nyíltan bemutassa a mindennapos cigányellenességet. A két rendőr közötti jelenet az egyetlen megalkotottnak ható rész a filmben, mert itt a nézőhöz beszélnek, és nem közvetlenül az ábrázolt valóságból vezethető le – írta a lap.

(Forrás: http://derstandard.at/1350259612941/Alltaegliche-Bedrohung-und-Eskalation.)

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés