Hírek

Ötéves a MaNDA digitális adatbázisa

A MaNDA adatbázisa olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek egyébként láthatatlanok a látogatók előtt.

Öt éve jött létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) digitális adatbázisa, a MaNDA DB. A kulturális adatbázis a közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmakat gyűjti és teszi közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán – emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében a MaNDA jogutódjaként működő Forum Hungaricum Nonprofit Kft.

Az eltelt öt év alatt több mint 170 különböző típusú közművelődési és közgyűjteményi intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz, több mint félmillió rekorddal és kilencmillió hozzátartozó metaadattal gyarapítva az online gyűjteményt.

Az adatbázisban többek között régi balatoni képeslapok, ma már retróként emlegetett reklámfotók, a country-style-hoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló népi kultúra tárgyi emlékei között lehet böngészni, kutatni.

A látogatók nézegethetnek egykori színházi plakátokat, színészportrékat, műsorfüzeteket; lapozgathatnak antikvárnak számító levéltári anyagokban, könyvtári gyűjteményekben.

A Forum Hungaricum kiemelte, hogy az általuk működtetett MaNDA DB egyedi jellegét az adatbázis tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek láthatatlanok a látogatók előtt. A múzeumok raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com