Hírek

Öt film esélyes az Európai Egyetemi Filmdíjra

Az izlandi-dán Heartstone, a belga Home, az orosz-belga-német-francia koprodukcióban készült Szeretet nélkül, a finn-német A remény másik oldala és a dán-szír-finn The War Show című film verseng idén az Európai Egyetemi Filmdíjért (EUFA).

A Filmfest Hamburg keretében hozták nyilvánosságra az idei öt jelöltet, amelyek versengenek a 2016-ban alapított, európai egyetemek diákjai által odaítélt díjért. Az EFA idei válogatáslistáján szereplő jelölteket egy szakmai bizottság 51 nagyjátékfilm és 15 dokumentumfilm közül választotta ki – olvasható az Európai Filmakadémia keddi közleményében.

Jelenet Aki Kaurismaki A remény másik oldala című filmjéből
Jelenet Aki Kaurismaki A remény másik oldala című filmjéből

A bizottság tagja volt Fabian Gasmia producer, Juho Kuosmanen rendező, Elli Mastorou újságíró, valamint Dagmar Brunow, a svédországi Linnaeus Egyetem képviseletében. A jelölt alkotásokat 21 ország 21 egyetemén fogják vetíteni és megvitatni, majd valamennyi intézmény kiválasztja a maga kedvencét.

December elején az egyetemek képviselői részt vesznek egy kétnapos vitán, ahol döntenek a végső győztesről.

A nyerteseket a december 9-i Európai Filmdíj-átadó hetében hozzák nyilvánosságra. Az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg kezdeményezésének célja, hogy megszólítsa a fiatalabb generációt, terjessze az európai mozi szellemiségét a diákok között, népszerűsítse a filmoktatást és fejlessze a diákok vitakultúráját.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com